Иманяр, копал в „Улпия Ескус”, получи условна присъда

09.02.2017 10:09

Иманяр, копал в „Улпия Ескус”, получи условна присъда, постигната след одобрено от Окръжен съд – Плевен споразумение.

Подсъдимият Р. А. се е признал за виновен, че на 15 ноември 2016 г. в с.Гиген, Плевенска обл., без съответно разрешение и чрез използване на технически средства – права лопата и метал детектор марка, търсил археологически обекти и извършил изкопни работи на територията на охранителната зона на археологически резерват „Улпия Ескус”. Той намерил общо 8 бр. предмета на обща стойност 17.00 лева с характеристика на движими културни ценности.

Същия ден Р. А. държал в дома си повече от три археологически обекта с характеристики и движими културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред / чл. 96-98 и чл. 102 от  Закон за културното наследство и Наредба Н-3/03.12.2009 гд. за реда за извършване на идентификация и за водене  на регистъра на  движими културни ценности/. Те били на обща стойност 52.00 лева.

Подсъдимият е със средно образование, неженен, безработен и неосъждан, става ясно от материалите по делото.

Съгласно постигнатото споразумение Р. А. ще трябва да изтърпи наказание  лишаване от свобода  за срок от 1 година и 5 месеца като на основание чл. 66  от НК , отлага изпълнението на наказанието за  срок от  3 години.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: