Плевенчани се хванаха на хорото на гайдарското надсвирване в Гела (галерия)

08.08.2016 11:01

8.08.gela1

Хиляди хора, както от цяла България, така и от чужбина, се стекоха на поляните над родопското село Гела за 14-ото издание на гайдарското надсвирване, провело се в събота в рамките на традиционния събор в родното място на митичния певец Орфей. Организатори на надсвирването в Гела са Община Смолян, Кметство Широка лъка и Министерство на културата, а представянето на участниците бе оценявано от жури в състав: председател акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и членове гайдарите Петър Янев, Костадин Илчев, Тодор Кайков и Щильон Неделчев.

8.08.gela18]
Тази година сред гостите на събора бе и група от над 60 човека от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен, както и танцьори от софийския клон на клуба. Заедно със своите ръководители Олга и Минко Мустакови любителите на фолклора се потопиха в уникалната атмосфера на магичното място и показаха уменията си под звуците на гайдите. Плевенчани усвояват народните хора вече осем години, като тези от родопската фолклорна област също са част от тяхната подготовка. Стремежът ни е да учим нашите възпитаници на разнообразни хора от различни области, но е съвсем различно да играеш едно хоро в репетиционната зала или под съпровода на жива музика и то на мястото, от което то се е зародило и продължава да се играе вече стотици години, споделиха пред „Плевен за Плевен“ Олга и Минко Мустакови. Ръководителите на ФТК „Българско хоро“ са категорични, че подобни прояви са изключително ценни за клубовете, в които се изучават народни хора, за да могат танцьорите, обучаващи се в тях, да пият вода директно от извора.

8.08.gela2
Освен гайдари, за събора край параклис „Свети Илия“ дойдоха и стотици занаятчии – майстори на чанове, кукерски маски, носии, прибори от дърво или мед, восъчни фигури, черги, родопски одеяла. Акцент, а и една от основните атракции за присъстващите, бяха задължителните за събора чевермета, ароматът от които се разнасяше над поляните край родопското село.
Снимки: „Плевен за Плевен“ и личен архив

8.08.gela3 8.08.gela4 8.08.gela5 8.08.gela6 8.08.gela7 8.08.gela8 8.08.gela9 8.08.gela10 8.08.gela11 8.08.gela12 8.08.gela13 8.08.gela14 8.08.gela15 8.08.gela16

#тагове:

НАЙ-НОВИ: