Борислав Шопов, директор на ЦСРИ-Плевен: Центърът работи добре, не трябва да се премества

14.07.2016 16:35

csri pleven

На последната редовна сесия на Общински съвет – Плевен бе отложено за разглеждане предложението за преместване на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Плевен от помещенията, които ползва на бул. „Скобелев” 20 на четвъртия етаж на бул. „Русе” 1 /бившата Стоматология/. По предложение на председателя на здравната комисия към местния парламент трябва да се изчака и становището на РД „Социално подпомагане”-Плевен.

След публикация, че такова предложение ще се гледа на юнската сесия на Общински съвет – Плевен ни потърси, за да представи своята гледна точка и вр.и.д. директор на ЦСРИ-Плевен Борислав Шопов.

csri pleven 2

 

Още след като предложението за преместване е факт той пише своето възражение до председателя на здравната комисия д-р Калин Поповски, в което посочва предимствата на настоящото място на Центъра и своята позиция относно нормативната уредба и каква е в действителност материалната база на ЦСРИ.

По думите на Шопов цитираното Методическо ръководство в предложението, което трябваше да бъде разгледано на юнската сесия на местния парламент, има само препоръчителен характер, не е задължително.

csri potrebiteli 2

„От комплексната проверка на Агенцията за социално подпомагане, извършена през 2009 г. на ЦСРИ е видно, че той е достъпен за хора с увреждания, има изградена рампа, вътрешни и външни парапети, указателна табела”, коментира още Борислав Шопов. Друг плюс за настоящия адрес на Центъра е, че той е разположен на едно ниво на приземен етаж и няма нужда от асансьор. В близост има парк, където потребителите провеждат своите музикотерапии, събират материали за заниманията си по трудова терапия, разхождат се сред природата, на тихо и спокойно място са.

ЦСРИ-Плевен разполага с необходимите за такъв социален център кабинети, сред които за трудова терапия, индивидуална работа, двигателна рехабилитация и т.н. С потребителите в момента работят социален работник, ерготерапевт и рехабилитатор, който е и директор на Центъра.

csri potrebiteli

26 са потребителите на ЦСРИ-Плевен при капацитет 20 души. „Справяме се, нямаме проблеми, но ако бъдем преместени на бул. „Русе” за голяма част от нашите потребители достъпът ще е невъзможен, тъй като мястото е отдалечено за тях. Повечето живеят в квартала около настоящия адрес на Центъра. В момента ЦСРИ-Плевен работи добре, не трябва да се премества”, посочи още Борислав Шопов. „Освен това на новото място ще сме на четвърти етаж – да, има асансьор, но ако той не работи в някой ден, какво да правим с хората, които са трудноподвижни?”, пита още вр.и.д. директор.

В подкрепа на това ЦСРИ-Плевен да остане на настоящия си адрес е събрана и подписка, подкрепена от близо 300 души. Подписите си са сложили и студенти от специалността „Социални дейности” на МУ-Плевен, които често посещават Центъра и водят занимания тук. „Има готовност и да излезем на протест, ако все пак бъде взето решението ЦСРИ-Плевен да бъде преместен на бул. „Русе”, категоричен бе Борислав Шопов.

Каква ще е развръзката на казуса предстои тепърва да научим.

Снимки: Плевен за Плевен и ЦСРИ – Плевен

csri pleven 3csri pleven 4csri potrebiteli 1

Предоставените снимки от ЦСРИ – Плевен отразяват част от заниманията на потребителите и техни участия в различни регионални и национални инициативи

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: