Младежите от отбор „Махленски“ с първо място в кулинарно състезание „Дунавска трапеза 2016“

04.07.2016 14:21

В рамките на Фестивала на река Дунав, който се проведе през изминалите дни на територията на ПП „Персина“, се състоя и първото по рода си кулинарно състезание „Дунавска трапеза 2016“, организирано от Община Белене. Целта на състезанието беше да се възобновят и припомнят забравени кулинарни традиции, като се приготвят традиционни за Дунавския регион ястия.

p2
Съгласно регламента на състезанието, участниците имаха възможността да готвят ястия на огън на открито, а също така да донесат и предварително приготвена храна. Състезателите разполагаха с 2 часа време, за да се представят подобаващо, както пред журито, така и пред публиката. Критериите за оценка бяха вкусовите качества и доброто представяне.
В кулинарна надпревара „Дунавска трапеза 2016“ взеха участие 6 отбора:
– Читалище „Изгрев 1927“ – село Кулина вода;
– Пенсионерски клуб „Здравец“ – село Татари;
– Домашен социален патронаж – гр. Белене;
– ОДЗ „Знаме на мира“ – гр. Белене;
– Отбор „Махленски“;
– ОДЗ „Мечта“.

p1
Състезателите приготвиха различни традиционни за региона ястия като: бърканица, триеница, пълнени постни чушки, пълнени чушки с нарязано свинско месо,халва, лукуми, супа от домашна кокошка, пърленки, пити, мазници, печена дунавска риба, прясол и др.
Журито в състав: председател Емилия Рачева и членове – Людмила Георгиева и Елена Неделчева, се зае с не леката задача да оцени кулинарните умения на отборите. Изборът беше изключително труден, тъй като всички ястия бяха много вкусни и подобаващо презентирани пред оценяващата комисия.
Публиката също имаше възможност да опита от приготвените вкусотии и да даде своят глас за своето любимо ястие или за любим отбор.
След 2 часа старателно готвене и дегустация на традиционната вкусна храна, дойде момента да бъдат излъчени и победителите в състезанието.
Първо място в кулинарната надпревара взе най-младия отбор – „Махленски“. Младежите доказаха, че готварските традиции в региона продължават да се предават от поколение на поколение и не са забравени.
Второто място беше присъдено на доайените в готварството – Пенсионерски клуб „Здравец“ село Татари, чиито ястия бяха от вкусни, по-вкусни.
Трето място се присъди на кулинарните изкушения приготвени от отбора на ОДЗ „Знаме на мира“ гр. Белене.
Наградата на публиката с над 30 гласа преднина спечели отборът на Домашен социален патронаж – гр. Белене. В състезанието те се представиха с най-много и най-разнообразни вкусни традиционни ястия.
Победителите в кулинарното състезание „Дунавска трапеза 2016“ бяха наградени от кмета на Община Белене г-н Милен Дулев и председателя на журито Емилия Рачева. Предметните награди и грамоти бяха осигурени от организатора на състезанието тази година – Община Белене. Като специален сувенир от участие в проявата всички отбори, както и членовете на журито получиха специално изработени дървени вилици.

p3
Поставянето на началото на една нова традиция –Кулинарното състезание „Дунавска трапеза“ да стане част от събитията посветени на Празника на Дунав, беше увековечено с обща снимка на организаторите и участниците на брега на река Дунав.

Текст:
Радослава Джантова
гл. спец. УУПФКД

#тагове:

НАЙ-НОВИ: