Плевен може да се превърне във фестивален град на музиката

28.06.2016 12:49

stefka grigorova

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти, чието четвърто издание предстои от 1 до 5 юли в Плевен, да стане член на Българската фестивална асоциация чрез Община Плевен е идеята, която сподели днес пред медиите в пресклуба на БТА Стефка Григорова, началник отдел „Култура” при местната управа. Тя припомни, че отскоро Община Плевен е член на БФА заради Лауреатски дни „Катя Попова”.

„Преглеждайки много внимателно устава на фестивалната асоциация, тъй като Община Плевен за четвърти път подпомага фестивала, ми се струва, че би било добре да обмислим и Международният фестивал за маримба и ударни инструменти да стане редовен член на БФА чрез Община Плевен. Още повече, че през тази година предстои второто издание на фестивала по китара, чийто главен двигател е отново НУИ „Панайот Пипков” – Плевен. Той също се провежда с финансовата подкрепа на Община Плевен”, обясни Стефка Григорова.

Тя подчерта, че вчера по време на първото заседание на експертния съвет по култура към Общината е обсъждано предстоящото написване на стратегия за развитие на културата в Плевен. „Защо една от целите, които ще залегнат в тази стратегия, да не бъде Плевен да се превърне във фестивален град на музиката – Лауреатски дни „Катя Попова”, фестивала по маримба, фестивала по китара”, коментира още Григорова. По думите й това ще допълни културния образ на Плевен.

Като евентуална полза от членството в БФА е освен престижът, но и възможността чрез асоциацията да се финансират по линия на Национален фонд „Култура” фестивалите, които са нейни членове. По този начин при едно бъдещо членство на фестивала по маримба, който започва в петък в Плевен, би допринесло и с финансиране. „Култура без пари не се прави. Колкото и прекрасни да са ни идеите, каквито и професионалисти да работят в тази област, много често парите се оказват основна пречка за реализацията на всяка една прекрасна идея”, добави още Стефка Григорова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: