С международно участие ще бъде осмото Биенале на малките форми – Плевен 2016

18.06.2016 13:16

18.06.bienale

Поради големия интерес от страна на художниците от България и чужбина осмото Биенале на малките форми – Плевен 2016 ще бъде с международно участие. Това съобщиха от Представителството на СБХ – Плевен, което е организатор на традиционното за нашия град събитие заедно с Община Плевен, Художествена галерия „Илия Бешков”, Съюза на българските художници, Министерството на културата и Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий”. За
целта е изработен нов статут, който определя организацията, награждаването, условията за участие и провеждането на биеналето.
Осмото биенале на малките форми – Плевен 2016 ще бъде открито в залите на ХГ „Илия Бешков” на 28 октомври и ще продължи до 30 декември. Право на участие имат професионални художници от всички страни, които са свободни сами да избират тема, както и техника. Предлаганите творби трябва да бъдат оригинали, създадени през последните 2 години. Всеки автор може да участва с не повече от две работи във всеки от разделите. Всички наградени участници заявяват писмено своето съгласие за дарение на наградената творба, която става собственост на галерията. На юбилейното Десето издание на БМФ ще бъде открита изложба от дарените наградени творби от всички издания.
Журито номинира по 5 души за отделните раздели – живопис, графика, скулптура, както и за млад автор /до 35 години/. От номинираните се определят носителите на награди както следва: Голяма награда на Община Плевен – 1400 лв. и Диплом. Носителят на наградата има право на самостоятелна изложба по време на следващото издание на БМФ – 2018 г.;
Награда на СБХ – 1200 лв. и Диплом;
Награда на Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” – 1000 лв. и Диплом;
Две награди по 1000 лв. и дипломи, от името на спонсори;
Четири равностойни награди по 900 лв. и дипломи за отделните раздели и за млад автор.
На снимката: Константин Симеонов – Костика получи наградата за скулптура на последното седмо Биенале на малките форми през 2014 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: