Съвременна японска графика показват тази вечер в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

21.05.2016 7:53

19.05.beshkov

Днес от 18:00 часа в Художествена галерия „Илия Бешков” ще бъде открита изложба „Съвременна японска графика”. Колекцията е дарение на ХГ „Борис Денев“ – Велико Търново от Посолството на Япония през 2013 г. с любезното съдействие на г-н Фумиори Сасаки, посланик на Япония в България, съобщи главният уредник Антония Караиванова. В изложбата са включени 50 творби, които представят съвременното графично изкуство на Япония.
Японският писател-романист Асай Риой през 1661 пише в своя роман „Приказки за плаващия свят” (Укий-о моногатари):
„Ние живеем само за момента, в който се възхищаваме на великолепието на луната, снега, цветовете на черешата и яворовите листа. Радваме се на деня, стоплен от виното, жените и поезията, без да позволяваме на нищетата, взираща се в лицето ни, да възстанови собствената ни уравновесеност. Плаващи без посока, освободени от грижи, като тиква носена надолу по течението на река, ние не позволяваме на себе си да загубим дори за миг куража си. Това всъщност наричаме „носещ се”, „плаващ” свят”.
Тези негови редове синтезират есенцията на зараждащия се тогава, но в същото време вече популярен бохемски начин на живот. Това брилянтно и семпло определение изразява смисълът и елегантният аристократизъм на гравюрите. Исторически гравюрата укийо се развива най-интензивно през периода Токугава, от средата на 18-ти до първата половина на 19-ти в., когато духовен център на страната става град Едо – днешната столица Токио. Характерно за този стил е, че представлява предимно цветна гравюра на дърво. Произходът на укийо-е по своята същност и философия е будистки и буквално означава „тъжен свят”. Смисълът на понятието обаче постепенно придобива ново звучене, което с годините се променя на „плаващ свят”. В будистката литература терминът се използва за обозначаване на светския живот. Новата семантика като събирателен образ обобщава в себе си мира на мимолетните удоволствия, на освобождаването от грижите и безпокойствата, характерни за всекидневното битие на хората.

Проявата е част от инициативата „Нощ в галерията“ в ХГ „Илия Бешков“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: