Община Гулянци организира футболен турнир по случай Деня на българския спорт – 17 май

20.05.2016 18:54

В дните от 17 до 19 май с. Гиген беше домакин на Детски футболен турнир по повод Деня на българския спорт, организиран от Община Гулянци. Това информират от Пресцентър на Общината.
В турнира участваха ученици 5 – 8 клас от СОУ „Хр. Смирненски“ гр.Гулянци, СОУ „Асен Златаров“ с. Гиген, ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест и ОУ „Хр. Ботев“ с. Милковица.

gu
На първо място се класира отборът на Гулянци, на второ място отборът на Брест, на трето място останаха домакините от Гиген и на четвърто място малките – футболисти от Милковица. Четирите отбора бяха наградени с флагчета и футболни топки. На участниците в турнира бяха раздадени закуски, вафли и вода.
Община Гулянци ежегодно отбелязва Деня на българския спорт с инициативи – турнири по тенис на корт, тенис на маса, футбол. Целта е популяризиране на здравословния начин на живот, чрез системни занимания с физически упражнения и спорт за всички възрастови групи – особено за децата и учениците.
Денят на българския спорт фигурира в празничния календар от 2005 г.
На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“. Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: