Книга за Априлското въстание представиха в Плевен акад. Георги Марков, Иван Гранитски и Пелин Пелинов

13.05.2016 10:22

13.05.kniga1

Новата книга на акад. Константин Косев „Априлското въстание и възникването на Княжество България“ бе представена снощи в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ в Плевен. Специални гости за премиерата бяха историкът акад. Георги Марков, директорът на издателство „Захарий Стоянов“ Иван Гранитски и писателят и драматург Пелин Пелинов. Поради здравословни проблеми авторът на интересното издание бе възпрепятстван да се срещне с плевенската публика.

13.05.kniga2
„Априлското въстание и възникването на Княжество България“ е една много особена книга и аз реших, че тя трябва да бъде представена и в Плевен, обърна се към гостите в галерията Пелин Пелинов, припомняйки, че тази пролет се навършиха 140 години от избухването на Априлското въстание. Той посочи, че въстанието само по себе си е забележително с едно единствено нещо – както всички преди него и то завършва с погром, но довежда до Руско-турската война и Освобождението на България. Именно това е развил акад. Косев в своята книга – как един погром се превръща в победа, отбеляза Пелинов. От своя страна, Иван Гранитски подчерта, че изданието е не само продължител на изследванията по темата на акад. Константин Косев, но и една нова книга – венец на 50-годишните му проучвания. Гранитски не скри, че има десетократно по-значими и силни въстания, като Илинденско-Преображенското, но благодарение на Априлското въстание се стига до Освобождението на България.
В тази книга акад. Косев представя решителната роля на международните обстоятелства, изтъкна акад. Георги Марков и също като Иван Гранитски подчерта, че безспорно има далеч по-големи въстания от Априлското, но те не водят до решение на българския въпрос. Освен това, видният ни историк акцентира и върху делото на самите въстаници, като отбеляза, че голяма част от тях са били образовани, просветени и заможни хора, посочвайки, че авторът на книгата дава многобройни примери за представители на тогавашната българска буржоазия, застанали начело на въстанието по места.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: