Акад. Антон Дончев с наградата на Националната фондация „Пелин Пелинов“

27.03.2016 20:55

Националната фондация „Пелин Пелинов“ връчи за първи път своите награди за роман, както и за книга, отразяваща творчеството и личността на създателя на фондацията Пелин Пелинов. Наградите бяха дадени на връх рождения ден на Пелин Пелинов, който навърши на 26-ти март 80 години. Събитието се случи във Върбица, където творецът е създал така наречения Литературен салон, и където е седалището на фондацията.

don1
Наградените: акад. Антон Дончев – за най-новия му роман „Сянката на Александър Велики“ и Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите писатели в България, за книгата му „Възход без падение“, посветена на пенталогията на Пелин Пелинов „Възход и падение“. Наградата на Антон Дончев, освен специалната грамота, е 5000 лв., а на Марин Кадиев – 2000. Антон Дончев взе грамотата и върна парите, като пожела те да бъдат разделени на две и по равно да бъдат дадени сумите на библиотеката на БАН и на Бачковския манастир.

don2
Наградите връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански. На тържеството присъстваха академиците Гълъбов и Константин Косев, проф. Стефан Дойнов, Румен Сербезов, председателят на СБП – Боян Ангелов, поетът Найден Вълчев и още много други известни личности. Пелин Пелинов получи за рождения си ден много поздравителни адреси от различни институции – Института по литература, БАН, СБП, Дружество на писателите-Плевен. Кметът Спартански връчи на юбиляра почетен плакет на Община Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: