Млади таланти подариха пролетен музикален букет на пациентите в МБАЛ „Св.Марина – Плевен” (снимки и видео)

22.03.2016 16:31


marina koncert 3

Млади таланти от НУИ „Панайот Пипков” подариха днес пролетен музикален букет на пациентите в МБАЛ „Света Марина-Плевен“. Това бе първият концерт от най-новия проект на лечебното заведение „Ноти в бяло“. Концертите ще са ежеседмични, на живо в камерен формат и ще радват пациентите и гостите на известната в цяла България плевенска болница.

marina koncert 1

„В съвременната медицина е важно да освен да търсим оптимален клиничен резултат, да търсим и психологически комфорт, баланс. Това за пациенти, на които им предстои операция или се възстановяват след такава, е много важно”, коментира Рената Карааргирова, директор „Маркетинг, комуникации и международно сътрудничество“, МБАЛ „Света Марина-Плевен“. Тя добави, че е научно доказано как класическата музика помага със справянето с хроничната болка с депресията, включително и болничната, също така спомага отделянето на серотонин.

„За нас е важно болният човек да бъде значим, а не пренебрегнат. С тази наша инициатива ние засвидетелстваме нашето уважение към болния човек.”, каза и проф.д-р Григор Горчев, мед.управител на МБАЛ „Св. Марина – Плевен”.

На всякъде в болницата има вградени тонколони – във фоайето, в коридорите, дори в операционните зали. „Така всеки хирург може да си подбере музиката, която му харесва по време операция, а е доказано, че когато звучи лека и приятна музика пациентът изисква по-кратка анестезия, по-бързо се възстановява и болковият синдром се овладява по-лесно”, добави още Рената Карааргирова.

marina koncert

Днес по време на първия концерт прозвучаха творби на Бах, лека и забавна музика, както и народни песни.

В процес е и закупуването на пиано. В бъдеще от НУИ „Панайот Пипков” ще подготвят и тематични концерти.

marina koncert 2

mbal marina koncert

#тагове:

НАЙ-НОВИ: