ОС-Плевен върна на Прокуратурата делото срещу общинския съветник от Червен бряг

16.03.2016 9:07

prisada

С определение от вчера състав на Плевенски окръжен съд не е одобрил внесеното на 12 март споразумение за решаване на делото срещу общинския съветник от Червен бряг и неговия син в досъдебното производство. Става въпрос за казуса около Анатолий И. и неговият син Мирослав И., които бяха задържани им бяха повдигнати обвинения за отвличане, извършено от повече от две лица, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост и за причиняване на средна телесна повреда. Делото е върнато на Окръжна прокуратура – гр. Плевен.

От определението на Окръжен съд – Плевен става ясно, че Окръжна прокуратура, защитниците на обвиняемите и те самите са постигнали споразумение за налагане по-леки присъди. И за двамата са били предвидени условни наказания.

Съдът намира, че представеното за одобрение споразумение в настоящия му вид противоречи на закона и морала, поради което не може да бъде одобрено, се посочва в съобщението от пресцентъра на плевенската Темида.

В разглеждания случай, организираният характер на престъпленията и драстичното посегателство върху пострадалите сочат на завишена обществена опасност на деянията и дейците. Трябва да се има предвид и обстоятелството, че обвиняемите не са осъждани, но срещу тях има регистрирани заявителски материали за извършени престъпления в РУ „Полиция“ – гр. Червен бряг, както и широкия обществен отзвук на случая, в резултат на отразяването му от средствата за масова информация в страната, се посочва още в определението на ОС-Плевен.

Затова, според съда, за постигане целите на наказанието в личен и обществен план е необходимо наказанията по обвинението в отвличане присъдата да бъде ефективна. И предлага за бащата Анатолий И. да бъде наложено наказание в размер на шест години лишаване от свобода, а на Мирослав И. – пет години и шест месеца лишаване от свобода, като на основание чл.55 ал.3 от НК на двамата обвиняеми не бъде налагано по- лекото наказание, което закона предвижда наред с наказанието лишаване от свобода – конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Също така в определението на съда се посочва, че на основание чл.23 ал.1 от НК обвиняемият Анатолий И.  да изтърпи по-тежкото от наложените му наказания в размер на шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвори или затворническо общежитие от закрит тип. А Мирослав И.  да изтърпи по-тежкото от наложените му наказания в размер на пет години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Определението е окончателно и не подлежи на жалба или протест.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: