С патриотичен дух и признателност към жертвите за свободата на България честваха Трети март в община Левски

03.03.2016 18:36

levski

„Нека пазим паметта за братската благодарност към руските, румънски и финландски войници, оставили костите си по нашите земи за нашата свобода!”, каза днес в приветствието си по повод 138-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство, кметът на община Левски, Любка Александрова.

levski kmet

 

В словото си, припомняйки драматичните събития от Априлското въстание, боевете на Шипка и освободителната Руско-турската война, до 3 март, денят,  роден от кръвта на героите, Александрова призова да бъдем достойни за свободата и саможертвата в името българско.

levski 2

Днес на откритата сцена пред Общината Мъжка вокална група „Патриоти”, Танцов състав „Звънчета”, Женска фолклорна група, Рок-група „ Stenli Stefanov s Projekt”,самодейни колективи и изпълнители  при читалище „Г.Парцалев” подариха празничен концерт с възрожденски и народни песни и хора. Хоро се зави и на площада с развети знамена.

Паметните исторически събития от Априлското въстание оживяха на площада в с. Козар Белене. Топчето пукна и жаждата за свобода пресъздадоха участниците, сред които бяха и кметове на кметства в общината.

levski kozar belene

С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите за свободата на България. Участниците във възстановката, кметът на Община Левски, признателни българи поднесоха цветя на паметника на Опълченците в селото. Стихове и възрожденски песни звучаха на площада  повече от 2 часа. В празничния концерт участваха  и Мъжка вокална група „Патриоти”, Женска фолклорна група ,Рок –група „ Stenli Stefanov s Projekt”. Площадът в с.Козар Белене днес едва побра всички дошли на празника.

levskiii

Честването на 138-та годишнина от освобождението на България от турско робство в гр.Левски започна на 2 март с грандиозен тържествен концерт на НЧ „Георги Парцалев-1901”. Председателят на Общински съвет-Левски, Дочко Дочев поздрави всички за празника.

За героите, за битките, за жадуваната свобода, за Освобождението на България припомниха ученици от НУ „Христо Ботев”. Ученици от ОШИ „Добри Христов”, ДВГ „Лира”при ОУ „М.Горки”, Танцовите състави „Звънчета” и „Сборенка, ФФ „Северняшка огърлица”, Мъжка вокална група „Патриоти”, Женска фолклорна група ,Рок –група „ Stenli Stefanov s Projekt” получиха бурните аплодисменти на публиката в препълнения салон за изключително вълнуващото преживяване .

Снимки: пресцентър Община Левски

levski 1

levski dete

#тагове:

НАЙ-НОВИ: