Мисли, чувства и мечти споделиха във „Вестник без име” затворници

18.02.2016 12:53

proekt zatvor 3

Лишени от свобода в Затвора в Плевен днес представиха своя „Вестник без име – от и за затворниците”. Той е резултат от работата по проекта „Свобода зад решетките”, който бе стартиран миналата година.

 Вестникът е създаден от група лишени от свобода в затвора в Плевен в периода август – ноември 2015 г. след обучителни занимания с тях на журналист-експерт по проекта, като част от алтернативна социализираща и корекционна програма.
По време на представянето днес редакторският екип на изданието сподели своите лични истории от преживяното, бе направена и кратка визуализация-импресия на работния процес, имаше и любопитни препратки на случилото се към култови киноленти.

proekt zatvor 1

Под ръководството на журналиста Снежанка Николова лишените от свобода са създали своя „Вестник без име“

Всеки един от редакторите на вестника сподели, че работата около изданието, търсенето на темите, сглобяването на страниците, ги е променило. Те са се почувствали полезни, получили са друг и различен поглед върху живота си и заявиха, че искат да се променят. Един от лишените от свобода, който на два пъти взе думата, за да разкрие какво и как е преживял по време на работата си за вестника, каза: „Спазвайте правилата за движение, бъдете по-добри и не се гневете!”, с което предизвика бурни аплодисменти на своите събратя по съдба.

Вестникът е от 12 цветни и черно-бели страници и е в тираж от 500 броя. Той ще се разпространява безплатно в затвора в Плевен и на други места за лишаване от свобода.

zatvor shef

Директорът на затвора Иван Петков пожела това да не е единственият брой на изданието

Читателите могат да открият две интересни интервюта – с началника на Затвора Иван Петков и с т.нар.Кмета на затвора, който заявява, че стои „на тоягата и от двете й страни”. Има и забавни четива, хороскоп, спорт, здравни съвети дори – както се казва за всекиго по нещо.

proekt zatvor

Сред гостите днес на представянето на изданието бяха магистрати, представители на неправителствени организации, служители на затвора в Плевен, лишени от свобода лица и техните семейства. На финала бяха показани и три рисунки, направени от затворници по време на днешното събитие.

kafrtina zatvor

#тагове:

НАЙ-НОВИ: