На остров Персин затворници ще произвеждат млечни продукти по световни стандарти

08.02.2017 13:20

До края на годината ще бъде изградено млекопреработващо предприятие на остров Персин, в което лишени от свобода от затвора в Белене ще могат да произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти.
Изграждането на мандрата става възможно след като Държавно предприятие „Фонд затворно дело“ подписа договор с Държавен фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4. „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., съобщават от Министерство на правосъдието.
Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е 3 366 251,12 лв., в т. ч. безвъзмездна финансова помощ в размер на 50 % и включва разходи за подготовката на бизнес план и разработка на съпътстващите проекти по всички части на съоръжението, разходи за строителство, оборудване и обзавеждане, пускане в експлоатация и др. Капацитетът на предприятието, което ще заработи през 2018 г., е преработка на 720 тона сурово краве мляко годишно, с тенденция за нарастване.
Стопанството на дунавския остров Персин ще е със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови конкурентноспособни млечни продукти. Това ще бъде втората мандра на територията на място за лишаване от свобода.
Вече седма година в затворническото общежитие в Смолян към затвора в Пловдив, затворници произвеждат краве, овче и козе кисело мляко и сирене, предстои и въвеждане на технологична линия за кашкавал. Продукцията им е със запазена търговска марка на пазара.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: