Откриват Международното изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2016”

11.02.2016 7:23

11.02.med

Днес ще бъде открито 14-ото Международно изложение – договаряне „Пчеларство – Плевен 2016”. Участие в него ще вземат 162 фирми, пчелари и организации от 18 държави.

Традиционното за Плевен пчеларско изложение се организира от „Партнерс Експо” ООД, Областен пчеларски съюз, със съдействието на всички браншови пчеларски организации в страната и е под патронажа на Министерството на земеделието и храните и областния управител на Плевен.  

Изложението ще бъде открито от 10 часа. Поканени са евродепутатът Мария Габриел, председателят на НС Цецка Цачева и земеделският министър Десислава Танева.

Форумът ще се проведе от 11 до 14 февруари в търговски център „Плевен”. В рамките му ще бъдат представени последните новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, пчелни продукти и производни, опаковки, етикети и т.н.

Днес от 13 до 17 часа ще се проведе Фестивал на българските пчелни продукти, в който ще има дегустация на пет вида пчелен мед.

Също за днешния първи ден на изложението е обявена и Национална конференция „Пчеларският сектор в България – Пътят напред“. Организатор на форума е Мария Габриел – зам.председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП. Инициативата за конференцията е на Сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България” с подкрепата на в-к „Пчела и кошер” и домакинството на Областен пчеларски съюз- Плевен. Форумът ще се състои в зала „Плевен” на Областна администрация от 14 часа.

Лектори ще са  Етиен Брюно – председател на научна комисия на АПИМОНДИЯ и председател на работна група на Европейската Асоциация на земеделските производители  COPA-COGECA (Белгия), Соня Хайнеман – зам.председател на Баварската  Асоциация на      пчеларите (Германия), д-р Петер Козмус – Асоциация на пчеларите (Словения), Станислав Яс – член на борда на Финландската  Асоциация на пчеларите (Финландия).

В последния ден на изложението – 14 февруари, неделя, по традиция ще бъдат връчени и наградите от конкурса за детска рисунка и пластика „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”, както и призът „Най-проспериращ млад пчелар на България  през 2015 г.”, учреден съвместно с фондация „Еврика“.

Призове се присъждат и за научна публикация, специализирана литература, нов производ на пчелен продукт, опаковка и етикет на годината, най-атрактивно представяне по време на изложението.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: