С юбилейни спектакли Софийската опера отбелязва 75 години от рождението на Гена Димитрова

05.02.2016 14:52

28.05.gena_

С юбилейни спектакли Софийска опера ще чества през тази година 75 години от рождението на оперната прима Гена Димитрова. Спектаклите са част от събитията, посветени и на друга важна годишнина – 125 години от първите представления в столицата, довели до появата на първата оперна трупа у нас, пише в. „Животът днес”. С юбилейни представления ще бъде чествано и още едно голямо име на оперната сцена – Никола Гюзелев, който на 17 август трябваше да навърши 80 години.

На 14 февруари със спектакъла „Турандот” ще бъде почетена Гена Димитрова. В ролята на коравосърдечната китайска принцеса влиза прочутото ни сопрано Цветелина Василева.

Трите спектакъла на „Аида“ – на 19, 20 и 21 февруари, също ще са почит към Гена Димитрова и към дългогодишния й сценичен партньор и приятел Никола Гюзелев. Двамата са си партнирали в шедьовъра на Верди в София, на Канарските острови и край пирамидите в Гиза, Египет.

Гена Димитрова и Никола Гюзелев ще бъдат почетени и с изложби и прожекции на заглавия с тяхно участие и по време на юбилейните десети Европейски дни на операта от 6 до 8 май. Заедно с двамата световнопризнати български изпълнители ще бъде отбелязана и ролята в началото на техния творчески път на неотдавна отишлия си от този свят голям оперен режисьор Емил Бошнаков, в главните роли на чиито постановки на „Набуко“ и „Турандот“ те дебютират в Софийската опера.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: