Докато Садовец го има – ще се празнува Бабинден в селото – фото-галерия

21.01.2016 14:36

По традиция на 21 януари – Бабинден по стар стил, в плевенското село Садовец почетоха своя местен лекар. По традиция вече в събитието се включи и екип на Плевен за Плевен.

sad10
Обичаят идва от древни времена, но е възроден преди десет години и събира десетки жители на селото. На този ден за мъжете е отредено да са само гости. Сред тях бяха кметът на Садовец Иван Рангелов, кметът на Община Долни Дъбник Борислав Станимиров и акушер-гинекологът д-р Калин Поповски
С ръченица млади майки и баби стигнаха до здравната служба, където занесоха дарове и благодариха на местния лекар д-р Валентин Вутов и на д-р Калин Поповски. Кметът на Садовец Иван Рангелов благодари от името на всички жители за грижите, които полагат за тях и добави както всяка година: „Не знаем откога се чества Бабинден в нашето село, но ще се празнува, докато Садовец го има“.
След това, въпреки температурите от -13 градуса, пъстрото шествие се отправи към река Вит, където д-р Поповски извади коша с бебето. Според поверието, ако нагази в дълбоките води, ще извади момче, а ако е на плиткото, бебето ще бъде момиче. „Бебето е момче“, обяви д-р Поповски сред радостните възгласи и благопожелания на събралото се множество. Тазгодишното бебе на село Садовец се казва Борислав Калоянов. Както повелява традицията, отново с ръченица, млада жена, съпровождана от всички останали жени, занесе символично бебето в дома на младата майка. Малкият Борислав получи от своя адаш – кмета на Долни Дъбник, подаръци с пожелание да е здрав и щастлив.

sa5 sad1 sad2 sad3 sad4 sad5 sad7 sad8 sad9 sad10 sad11 sad12 sad13 sad14

#тагове:

НАЙ-НОВИ: