Не вдигайте трапезата днес, за да не отнесете късмета си!

24.12.2015 15:12

24.12.badni_

На Бъдни вечер е краят на Коледните пости, които продължават 40 дни. На празничната трапеза на Бъдни вечер се сервират само постни ястия. По традиция на масата трябва да има 7, 9, или 11 постни ястия. Масата на 24 декември се слага от рано, за да снасят кокошките. По традиция преди вечеря най-възрастната жена в къщата окадява с тамян, а най-старият мъж вдига на високо погачата за да е плодородна годината, след това я разчупва, като дава на всеки по-едно парче. После всеки потапя по една хапка от погачата в меда с чесън и орехи, това се прави за да избягат болестите. А на който се падне парата от питата се смята, че той ще е голям късметлия през годината.
Трапезата на Бъдни вечер не се раздига и не се чисти, за да не се вдигне късмета. Също така се вярва, че мъртвите излизат тогава и трябва да има по залък и за тях, за да може и те да похапнат.
Задължително е на масата да има набъбващи храни – боб, ориз и др. Вярва се, че както нарастват те по време на готвене, така ще расте просперитетът в семейството. Не трябва да забравяме и обредния хляб. Бъдникът пък символизира огъня. Той трябва да гори цяла нощ и да носи топлина в дома. Бъдни вечер е и първата кадена вечер.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: