В Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе представена книгата „Слава-памет”

09.12.2015 20:16

s2

В навечерието на 10 декември в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” бе представена книгата „Слава-памет”. Тя доразвива проекта „Слава-памет”, участвал през 2013 г. в открития творчески конкурс за присъждане на Общоруската историко-литературна премия „Александър Невски”, Руска Федерация. Проектът „Слава-Памет” е отличен с трета награда и с бронзова фигура на „Свети Благоверни Княз Александър Невски” за опазване паметта на героите, загинали на бойните полета по време наРуско-турската война 1877-1878 г., за обективната оценка ролята на личността в нея, за повишаване интереса към историята и културно-историческото наследство и за целенасочена музейна мемориална практика за период от 15 години.

s6
Изданието запознава читателя с бойните действия на Плевенската епопея 1877 г., със зараждане идеята за мемориализирането й, с изграждането на военноисторическите музеи, тяхната дейност и роля през годините и конкретно в периода след възстановяването им през 1997 г., като самостоятелно юридическо лице.

s7
За книгата, за войната, за паметта и славата говориха на представянето проф. Христо Глушков, кметът Георг Спартански и главният „виновник” за това събитие – директорът на ВИМ Плевен доц. Милко Аспарухов. То бе уважено от първият секретар на посолството на Руската федерация – Роберт Шестаков, от пристигналата в Плевен по повод 10 декември делегация от побратимения Ростов на Дон, от историци и граждани.

s1 s3 s4 s5 s8

#тагове:

НАЙ-НОВИ: