Невръстни вандали поругаха 34 паметника в гробищата на село Николаево

03.12.2015 15:42

grobista arhiv

Невръстни вандали са поругали надгробни паметници в гробищния парк на плевенското село Николаево. Това научи „Плевен за Плевен” от кмета на селото Ваня Орозова. Грозният акт е станал на връх Архангелова Задушница – 7 ноември. Тогава в гробищния парк е имало деца.

„Всеки път на такива дни се налага да влизаме в конфликти и обяснения с тях, защото дърпат храната от ръцете на хората. Казвала съм им многократно, че по християнския обичай тази храна е за консумация, в памет на починалите, но да изчакват хората да си отидат и тогава да я вземат. Всеки път, вместо да отдавам почит на починалите си близки, аз се превръщам в пъдар”, разказва Ваня Орозова.

Вероятно ядосани от забележките към тях хлапетата са нанесли щети по някои от паметниците след като близките на покойниците са си заминали. Поругани са 34 надгробни паметника – някои са извадени, други съборени, трети счупени на парчета. Паметниците са ритани, има следи от кални обувки върху тях, както и върху пръстта на гробовете. Има и липсваща надгробна плоча, счупени снимки. „Съвместно с органите на Второ РУП Плевен успяхме да установим извършителите – малолетни и непълнолетни жители на селото”, добавя още Орозова.

podpiskata

За да бъдат предприети по-строги мерки срещу извършителите на вандалския акт хората от селото започват подписка, която ще бъде внесена в Районна прокуратура – Плевен. На връх Никулден тази неделя, когато селото празнува, се очаква в подписката да се включат много родени в Николаево хора.

Снимката е илюстративна, архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: