Протестиращите в музеите в Плевен: Няма млад специалист, който да дойде за 400 лв. заплата

24.11.2015 12:08

knsb muzei 1

Няма млади специалисти, които да искат да дойдат и да работят в музеите срещу 400 лв. заплата. Това коментираха днес по време на брифинг в пресклуба на БТА представители на двата музея в Плевен и на синдикалните организации в областта по повод обявения Ден на недоволството в музеите и галериите в страната. В пресконференцията участваха Янчо Андонов, регионален председател на КНСБ за Плевенска област, Николай Илиев, експерт в КНСБ-Плевен, Емилия Зорнишка, председател за сектор „Култура” към КТ „Подкрепа” – Плевен, Соня Лазарова, синдикален лидер към КНСБ във Военноисторически музеи – Плевен и Марин Дяков, организатор на КНСБ в Регионалния исторически музей.

knsb muzei

Те представиха декларацията, адресирана и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в която заявяват своите искания:

1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

Музейните специалисти в Плевен са около 30, които работят във Военноисторически музеи и в РИМ-Плевен. Болшинството от тях получават между 400 и 550 лв. заплата, а в длъжностните им характеристики са изисквания владеене на чужд език, те са и материално отговорни лица за големи суми, тъй като знаем, че в музеите се съхраняват експонати с висока стойност.

Ако за нашата държава културното наследство е приоритет, то с нищо не показва, че това е така, коментира Мартин Дяков. Той добави, че за да има България развит културен туризъм, както е в съседна Гърция, то трябва да имаме хубави музейни експозиции, но за това са нужни средства.

„Заявяваме, че сме готови на синдикални и граждански действия, за да защитим човешките си права на достоен труд и достойни хора! Подкрепете ни, за да опазим заедно българската духовност!”, призовават плевенските музейни специалисти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: