Клуб „Север” ще чества 60 години спортно ориентиране в Плевен

23.11.2015 16:14

60 godini orientirane

Клуб „Север” към ТД „Кайлъшка долина” организира тържество по повод отбелязването на 60-годишнината на спортното ориентиране в Плевен и региона. Това информира Петър Иванов, председател на УС на клуба. Празникът ще се състои на 28 ноември от 16 часа в зала „Катя Попова”.

Началото на спортното ориентиране в България е поставено по време на състезание, проведено на Витоша на 16.07.1954 г. Вземат участие 4 патрула по 4 състезатели. На този инструкторски събор участва и Райко Добрев, завеждащ учебно спортната дейност в Окръжната секция по туризъм в Плевен. Това дава възможност през юли 1955 г. да се организира и проведе първото окръжно първенство по туристическо ориентиране в парк „Кайлъка“ с участието на отбори от Плевен, Ловеч, Червен бряг, Свищов и Троян. Победители са троянци.

orientirane3

Плевенчани участват и в първото републиканско първенство на 25 и 26 септември 1955 г. в Копривщица.

Още след републиканското първенство се внасят поправки в правилника, намалява се състава на патрулите на трима състезатели, намалява се тежестта на раниците на 10 кг. за мъжете и 8 кг. за жените. Наши отбори участват в републикански състезания в периода 1956-1960 г. в Троян , Шумен, Сливен и Панагюрски колони. Известни състезатели през този период са Светослав Попов, Борис Маринов, Стефан Димитров, Васил Вутов, Цветанка Асенова, Жени Александрова, Кинчо Минков, Динко Цветков, Леон Нафтали, Миладин Василев, Ганка Пенчева, Детелина Попова, Славка Гайдарова и Васка Георгиева.

Окръжния съвет на Българския туристически съюз /БТС/ и ръководството на Туристическо дружество ”Кайлъшка долина”, полагат големи грижи за развитието и популяризирането на туристическото ориентиране. В края на 1960 г. се изграждат отбори за мъже, жени, юноши, девойки  и пионери в Плевен.

orientirane2

През 1966 г. плевенските ориентировачи участват в международни състезания за купа „Бухенвалд“ в ГДР, където в щафетните бягания при младежите са първи и трети при мъжете. На Осмото и Деветото републиканско първенство за юноши през 1966 и 1967 г. Тодор Цонов и Богдан Грозданов са златни медалисти. Изявени състезатели през този период са: Павлинка Василева, Дафинка Йонова, Йорданка Чокалова, Румяна Живкова, Иванка Ангелова, Сашка Тихолова, Христо Недялков, Динко Петров, Васил Вутов, Петко Стойнов, Тодор Живков, Атанас Видолов.

Порасналите възможности в ски-ориентирането позволиха на плевенския отбор през 1968 г. да осъществи и първото участие в международни състезания за купа „Ренщайг“ в ГДР. Същата година в разширения състав на националните отбори по ски-ориентиране са включени Хр. Недялков, В. Вутов, Т. Живков и Р. Живкова, а по лятно ориентиране – Хр. Недялков, Т. Живков, Т. Цанов и Р. Живкова. През 1971 година мъжкият отбор в състав: П. Цветков, Т. Цанов, Б. Грозданов и Христо Недялков печели първо място на маратон Хемус в Троян.

Отборите на мъжете и жените на Окръжния съвет на БТС вземат участие в Австрия и Швейцария, където постигат победи над отбори от ГФР, Англия и Австрия. През този период изявените състезатели са: Росица Щерова, Красимира Александрова, Надка Франческа, Елена Болева, Елена Колева, Илияна Ковач – Печанова, Симеон Здравков, Пламен Пъшев, Милко Върбанов. В класирането по дружества за 1972 година Туристическо дружество „Кайлъшка долина“ зае трето място след силните отбори на „Академик“ Варна и ВИФ – София.

На 23.07.1972г. съгласно решенията на 4-ти конгрес на БТС се учредява Българска Федерацията по Ориентиране към Централния съвет на Българския туристически съюз /БТС/. През месец септември се учредява и клуб „Север”, при Туристическо дружество ”Кайлъшка долина”.

През 80-те и 90-те години на миналия век състезателите по ориентиране на клуб „Север” /Плевен/ са носители на много награди от републикански и международни състезания.

В периода 2009-2015 г. с усилията на Иван и Александър Димитрови е създадена и внедрена система за отчитане на резултатите на състезателите по време на състезание в реално време “Live rezults” и системата за GPS проследяване „Loggator” (2012).

orientirane

Клубът по ориентиране „Север“  през 2013 г. внедри IT система за излъчване на аудио и видео поток в интернет на живо от арената  на състезанието, а също така и GPS проследяване на пробягване на маршрута, в реално време от състезателите по време на състезанието, което ползваме и за анализ на пробяганите маршрути. „С това се стремим да привличаме и запазим младите състезатели, което  става все по-трудно. Подобряваме и условията, които предлагаме на децата”, коментира Петър Иванов.

Снимки: Клуб „Север”, архив

#тагове:

НАЙ-НОВИ: