Екипът на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен се включва в Деня на недоволството утре

23.11.2015 12:43

23.11.beshkov

Колективът на художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен се включва в провеждането на общонационален протест на работещите в музеите и галериите на 24 ноември. Това съобщиха от културния институт. Протестът е организиран от синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ под наслов „Ден на недоволството“. Утре всички служители на галерията, с протестни ленти на реверите, ще излязат пред централния вход  от 12.00 ч. до 12.30 ч.
От галерията са подписали и декларация, изпратена до министър-председателя Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, със следните искания:
1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!
3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!
4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!
Призоваваме българската общественост да ни подкрепи, за да опазим културното наследство на България за бъдещите поколения, апелират от ХГ „Илия Бешков“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: