ХГ „Илия Бешков“ представя изложба на Калин Павлов

15.03.2017 7:29

Днес, 15 март, от 17 ч., ХГ „Илия Бешков“ ще представи изложбата „Живопис, керамика, икони и рисунки“ на талантливия млад Калин Павлов (1977-2016), който си отиде твърде рано от нас…
Калин Павлов е роден в Плевен през 1977 година. Влечението му към изобразителното изкуство може би идва по наследство – чичо му Николай Николов е художник, завършил Художествената академия и член на Софийската група на художниците. Рисува от ранната си детска възраст и участва в групата по изобразително изкуство на Вяра Савова в Пионерския дом (сега Център за работа с деца). Заедно с други деца-художници от Плевен участва в специализиран лагер в Чехословакия. Именно Вяра Савова го подготвя за кандидатстване в Художествената гимназия в гр. Троян. По-късно завършва и факултета по изобразително изкуство в Софийски университет „Свети Климент Охридски“.
Още като ученик в Троян, по предложение на министъра по културата Елка Константинова и на ръководството на Художествената гимназия, негови живописни платна са включени в изложби в българските посолства в Прага и Варшава. През 1995 г. в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен прави първата си самостоятелна художествена изложба, включваща живопис и керамика, озаглавена „Агресия“. За откриването на изложбата в Плевен пристига един автобус с ученици и учители от Художествената гимназия в Троян, а едно от платната закупува художникът Георги Борисов. По-късно започва да се занимава и с иконопис, като по поръчка на посредник на Московската патриаршия изработва икони, 4 от които могат да се видят и на тази изложба. В продължение на 4 години работи в Плевен като графичен дизайнер, а след като остава без работа се занимава с изработването на календари и детски картички.

Изложбата представя уменията на Калин Павлов в различни области – живопис, графика, керамика, иконопис, както и негови корици и илюстрации към издавани книги.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: