С ново ръководство е Регионалният синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”

17.11.2015 13:39

sindikat paskulov

С ново ръководство е Регионалният синдикат „Образование” в Плевен към КТ „Подкрепа”. За председател е избран Любомир Паскулов, членове са Красимира Бакалова, пом.-директор в ПГ по лозарство и винарство – Плевен,  Силвия Въткова, учител в ОДЗ No9, Бойко Милчева, логопед и Мариана Пенчева, учител по български език и литература в СОУ „Иван Вазов” – Плевен. Днес те се представиха по време на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен.

Към момента в Плевенска област членовете на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” са около 600. Най-силни са структурите в общините Плевен, Червен бряг, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В някои общини като Никопол, Белене и Гулянци синдикатът е слабо представен и една от задачите пред новото ръководство е именно разширяване на дейността там.

„За съжаление през последните години ролята на синдикализма в България и в частност в Плевен, намаля чувствително, както и в сферата на образованието”, отбеляза Любомир Паскулов. „Искам да призова всички учители и работещи в сферата на образованието в област Плевен да се включат по-активно в отстояване интересите на първо място на децата и на второ място на колегите, които трябва да защитят не само своите права, но и правата на децата, на учениците.”, заяви новият председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа”.

sindikat obrazovanie pleven

Той очерта и основните приоритети, които ще следва в работата си новото ръководство на синдиката. Сред тях са увеличаване на компетентността на синдикалистите, увеличаване на синдикалния живот в детските градини и обслужващите звена, по-активни позиции по отношение на общините и Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Акцент в бъдещите дейности на синдиката Любомир Паскулов постави върху детските градини, които според него през последните 4 години са били меко казано игнорирани в община Плевен. Той посочи, че за детските градини реално делегираният бюджет не е съществувал. Именно в тази връзка от синдиката ще настояват за даване възможност и на детските градини в Плевен сами да разполагат със средствата си, а не те централизирано да бъдат насочвани за издръжката на по-малки градини в селата на общината.

Една от първите важни стъпки, която предстои, е подписването на нов Колективен трудов договор за работещите в сферата на образованието в община Плевен. Настоящият изтича на 9 декември, припомни Любомир Паскулов, и подчерта, че ако сегашното ръководство в местната управа не е готово да се започнат разговори за нов договор, който да е по-оптимизиран именно по отношение на детските градини и обслужващите звена, може настоящият да бъде продължен в рамките на около месец – месец и половина. През това време да се проведат преговорите за един по-качествен Колективен трудов договор. Този подход ще се приложи и в други общини в област Плевен.

Относно дебатите около новия Закон за предучилищното и училищното образование синдикалният лидер подчерта, че за да се осъществят реформите са нужни средства, а заложените пари в бюджета няма да са достатъчни.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: