Отбелязваме Международния ден на науката за мир и устойчиво развитие

10.11.2015 7:02

10.11.nauka

На 10 ноември се отбелязва Международният ден на науката за мир и устойчиво развитие. Той е въведен по инициатива на ЮНЕСКО. Целта на този ден е да насочи общественото внимание към взаимовръзката между високите научни постижения и въздействието им върху ежедневния живот на хората, както и да стимулира широки дебати по актуални социални проблеми, за чието разрешаване науката би могла да съдейства.

Отбелязването на Международния ден на науката за мир и устойчиво развитие е потвърждение за ангажимента на световната общност, правителствата, местните власти и гражданския сектор да подкрепят развитието на науката и да използват научното знание в полза на мира и развитието  на човечеството.

Множество научни проекти, образователни програми и глобални  инициативи, създадени по повод Световния ден на науката, насърчават международния обмен между научните общности и подпомагат сближаването на региони в конфликт. Пример за това е Израелско-палестинската научна организация  (IPSO), създадена през 2005 г. с подкрепата на ЮНЕСКО.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: