Бриджорите от плевенския „Найтингейл“ втори в националния турнир „Габи“

09.11.2015 7:24

8.11.bridge

От 6 до 8 ноевмри в Туристическия дом в Плевен за 36-и пореден път се състоя националният турнир по спортен бридж „Габи“. Това е най-старият традиционен турнир у нас. Той се организира от „Бридж-клуб Плевен“, а усилията, които в последните години полага председателят на клуба Слави Алексиев, го направиха и едно от атрактивните и желани състезания в България. Доказателство за това, че въпреки множеството турнири, които се провеждат в края на годината над 120 бриджори от цялата страна, между които почти целият бриджов елит у нас уважи и взе участие в надпреварата.
На 6 ноември се състоя двойковият турнир. В него взеха участие 47 двойки, които изиграха 26 дона по система „Мичел“. Турнирът бе спечелен от двойката Радослав Радков-Станислав Недков (Варна), която постигна 67%, а на второ и трето място са софийските двойки Илко Бонев-Златко Неделчев със 63% и Иван Нанев-Росен Гунев със 62%. Призовата шестица бе допълнена от Свилен Стойчев-Сергей Кънчев (Русе), Красимир Симеонов-Климентин Николчев (София) и Владимир Марашев-Иван Цончев (Варна). При тази силна конкуренция от плевенските двойки най-близо до призьорите бяха Веселин Узунов-Пламен Балев, които с 57% са на 9-о място, сред първите 15 в класирането са и Росен Попов-Маргарит Кирячков и Вене Венев-Мирослав Мирков. Продължават и силните изяви на плевенчанина Климентин Николчев, който от няколко години живее и играе в София, класирал се на 5-о място в двойките.
На 7 и 8 ноември се състоя отборният турнир. В него се включиха 20 отбора. Те играха 11 кръга по „Датска система“ мачове по 8 дона. Отлично се представи отборът на „Найтингейл“, който се класира на второ място. Плевенчани играха в състав Слави Алексиев, Златозар Сариев, Юри Николов, Румен Върбанов с резерви Румен Маринчев и Александър Иванов.
Плевенчани играят традиционно силно на този турнир и са го печелили няколко пъти, но никога досега състезанието не е било толкова силно. Победител стана отбор „Титан“ (Варна), който игра в състав Георги Стаматов, Диян Данаилов, Калин Караиванов, Пламен Хистов.
Първите двама от състава на победителите заедно с Иван Нанев, Росен Гунев и Виктор Аронов от отбора, спечелил трето място „К-1″(София), са националният отбор на България, който миналият месец стана 5-и в света, а отбор „Радков“ (София), който се класира на 4-о място, е шампионът на България за 2015 г. Добре игра и другият плевенски отбор „Спартак“ (състав Росен Попов, Пламен Христов, Цанко Василев, Станислав Недков), който се класира на 9-о място.
Следващатото състезание на плевенските бриджори е от 13 до 15 ноември във Враца, където ще се състои квалификация за „А група“ за първенството за 2016 година, а на 20 ноември в Плевен е последният кръг на „Западна лига“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: