Първите малки пазители на реда в Червен бряг положиха клетва

23.10.2015 10:38

police deca

Официално е открито Детското полицейско управление в Червен бряг. Това е станало в Актовата зала на ОУ „Д-р Петър Берон”, информират от пресцентъра на местната управа.

Основателите са ученици от пети клас, включени в пилотния проект на Дирекция ”Превенция” към Главна дирекция „Охранителна полиция”.

Петокласниците, заедно с още две плевенски училища и ОУ „Хр. Ботев” от село Милковица, община Гулянци, ще трасират пътя на останалите. В страната проектът се очаква официално да стартира през 2016 година, е уточнила по време на церемонията по откриването на Управлението началникът на РУМВР в Червен бряг, Лидия Петкова. Тя заедно с директора на СОУ „Д-р Петър Берон” са подписали декларация за партньорство и договор за сътрудничество, с което са поставили началото на инициативата.

Част от церемонията е включвала и полагането на тържествена клетва от малките полицаи, които са заявили, че ще служат на реда в обществото, ще съдействат на органите на полицията, ще работят за просперитета и доверието в институциите на Република България, за да бъде постигнат нов свят на сигурност и спокойствие. Доброволците са обещали да уважават и защитават човешкото достойнство и права, да познават и спазват закона, да се противопоставят на нарушенията, да се грижат за своята безопасност и тази на другите, да носят отговорност за своите действия и бездействия, да развиват уменията си, да овладяват гнева и страха, да бъдат вежливи и добронамерени, да не отминават зов за помощ и винаги да бъдат готови да помагат на хора в беда.

Бил е представен и обучителният полицейски екип, от който малките доброволци ще получат знания как да избягват агресията и наркотиците, ще изучават също правилата за движение по пътищата, бойно-приложни техники, ще участват в акции на пожарникари и спасители.

В рамките на една година те ще получат още и знания за оказване на първа долекарска помощ и умения за събиране на веществени доказателства. Най-важната цел на програмата обаче е учениците, забавлявайки се да получат опит и знания за опазване на своя живот и живота на приятелите си,  умения за справяне с различни ситуации и предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата и не на последно място – да се научат да работят в екип, да уважават и ценят чуждото мнение.

Снимка: пресцентър Община Червен бряг

#тагове:

НАЙ-НОВИ: