Лалка Павлова представи новата си книга пред столична публика

23.10.2015 9:23

23.10.lalka1

Снощи в галерия-книжарница София прес беше представена пред столичани новата книга на Лалка Павлова „Жена Слово Космос“, която съдържа литературно-критически интерпретации на творби от Дора Габе, Елисавета Багряна, Леда Милева, Ана Александрова, Станка Пенчева, Лиляна Димитрова, Елка Няголова, Маргарита Петкова и Камелия Кондова. Водещ на презентацията беше Христо Ганов. Книгата представи Боян Ангелов, председател на СБП, който е редактор и автор на предговора й.
Той отбеляза, че „книгата събира дарбите на няколко поколения, доказали своя талант поетеси, и ги разглежда не самоцелно и изолирано, а като тенденции в цялостното развитие на съвременния литературен процес, почти необозрим в своето разнообразие и виталността си“. В залата присъстваха Петър Динчев, редактор на списание „Читалище“, литературните критици Благовеста Касабова и Петър Велчев, поетите Атанас Капралов, Георги Дръмбозов, Орфей Петков, Нико Стоянов, романистът Бойко Беленски, поетесата-бард Светлана Йонкова, Трендафил Василев, поет и издател, приятели и бивши ученици на Лалка Павлова.

23.10.lalka2
Свои впечатления и оценки за книгата споделиха Бойко Беленски, Георги Дръмбозов и Трендафил Василев. Присъстващите в залата имаха възможност да чуят фрагмент от поемата на Лиляна Стефанова „Два портрета“ и интерпретацията му от Лалка Павлова, както и стихотворението на Камелия Кондова „Мъже в командировка“ и неговата интерпретация в книгата „Жена Слово Космос“. Атмосфера в залата беше допълнително одухотворена с изпълнения на виола от КЕМ, възпитаничка на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен.
На презентацията присъстваха и представителите на Дружеството на писателите в Плевен Христина Комаревска, Витка Витанова, Яна Върбева, Гюлшен Алиева, Здравка Шейретова, Петко Недялков и Мариана Еклесия. Изданието на книгата е реализирано от издателство „Български писател“, илюстациите в нея са дело на художничката Петя Минчева, а дизайнът на корицата – на Калин Павлов, син на Лалка Павлова.

23.10.lalka3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: