100-годишната баба Йорданка от Байкал: Тайната на дълголетието се крие в мотиката

19.10.2015 13:02

19.10.baykal1

Тайната на дълголетието се крие в мотиката. Това заяви на 100-ия си рожден ден на 17 октомври баба Йорданка Стоева от село Байкал. Тя е родена на 16 октомври 1915 г. в семейството на Василка и Тодор Клаеви. Йорданка е първородно дете в семейството има сестра Люба на 92 г., която живее в Русе и починали сестра Параскева и брат Иван. През 1941г.се омъжва за Таси Господинов Стоев – дърводелец от Гиген. Баба Йорданка има 2 дъщери – Емилия – филолог и Нелия – химик-инженер, 4 внука и 8 правнука, между които военен инженер, експерт по електроника, философ, медик, читалищен деец, студенти и отлични ученици.
Макар и отдавна останала вдовица, баба Йорданка продължава да работи до дълбока старост както в хубавата си градинка, така и на полето. Често обича да се шегува, че нейната професия е „мотиката“. Сега тя е трудно подвижна, но е запазила бодър дух и бистър ум за възраста си, интересува се има ли новини в селото и забавно разказва спомени от своя живот. За нея с много признателност и любов се грижат нейните две дъщери.

19.10.baykal2
Йорданка Стоева получи поздравителен адрес и огромна торта от името на Поля Цоновска – кандидат за кмет на община Долна Митрополия, който й бе поднесен от Светлана Георгиева – секретар на общината, а Цецо Андрейски – зам.-кмет на община Долна Митрополия поднесе заедно с букет и символичен паричен подарък, с пожелание да бъде здрава и обградена още дълги години с любовта на близките и роднините си. Поздравителни адреси от бяха прочетени от Куно Калинов – кмет на Байкал, Красимира Боянова – Дамянова – секретар-библиотекар на НЧ “Пробуда 1925 “ – Байкал, Любомир Първанов – председател на ОС на Съюза на пенсионерите 2004 и член на Областния съвет на пенсионерите, роднини и жители на село Байкал.
Баба Йорданка посрещна с широка усмивка гостите за стотния си рожден ден, радвайки се на висок дух и добро настроение сред роднините и приятелките си.

19.10.baykal3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: