Светозар Цеков спечели Купа „Плевен XXI“

19.10.2015 9:26

cekov1

Светозар Цеков е спечелил Купа „Плевен XXI“ със сто-процентов резултат на открития турнир, който се е провел в Плевен през уикенда. Носител на малката Купа в турнира за деца до 8 години е станал Лъчезар Ралчев.

Това информираха от СКШ „Плевен XXI”, които са организатори на турнира със съдействието на ШК „Ан Пасан“ София. Подкрепа е оказала Община Плевен и фирми-спонсори. Участие са взели 104 шахматисти от над 20 клуба в страната.
otkrivane turnir shah 1
80 са били участниците във Втория открит турнир Купа „Плевен XXI“ с ело под 2300, от 18 шахматни клуба, от 9 до 85-годишна възраст. Сред тях множество държавни шампиони в различни възрастови групи.

24 деца са участвали в турнира за състезатели до 8 години. Те са били представители на шест клуба: „Плевен XXI”, „Спартак Плевен XXI”, Елит София, Михаил Ботвиник София, Пловдив – Пловдив и Пристис Русе.

Провеждането на два отделни турнира с различна мотивация се оказа много успешна и даваше възможност за изява на всички включили се в надпреварата, коментира мс Христинка Илиева от СКШ „Плевен XXI”.

shah 11

Освен купа, медали и грамоти, малките шахматисти до 8 години, са получили книжки от книжарница „Хеликон”. Турнирите са включени в Спортния календар на Община Плевен за 2015г.

Победител и носител на малката Купа „Плевен XXI” е станал състезателят на Елит София – Лъчезар Ралчев с актив 6 т.от 7 възможни. Второ място със същия брой точки е заел Симеон Тодев от Пловдив Пловдив, а бронзовият медал е спечелил Данислав Гърков от СКШ „Плевен XXI“ с 5 точки.

При момичетата златен медал е завоювала Елена Иванова, ШК „Пристис“ Русе с 4,5т. Втора се е класирала Нора Рашева от “ Плевен XXI “ с 4, трета е станала Боряна Аршинкова от ШК „Михаил Ботвиник“ София също с 4 точки.

В Опена победител и носител на Купа „Плевен XXI” е станал 27-годишният плевенчанин мс Светозар Цеков, състезател на ШК „Спартак Плевен XXI” с абсолютен резултат 7 от 7 възможни. Той е спечелил 400 лв от наградния фонд, който е бил в размер на 2000лв. Втора и трета награда са за мс Красимир Бочев и мс Румен Ташков от ШК „Враца“, Враца с по 6 точки.

shah dete 1

Отличието при жените е спечелила плевенчанката  фиде-майстор Симонета Иванова, състезателка на „Бургас“ с 4,.5 т. Награда за сеньори над 65г. е завоювана от мс Петър Арнаудов „Абритус“ Разград с 5т., при младежи до 20г. – Емил Стефанов „Етър“ ВТ, с 5т.;  девойки до 20г. – Никол Илиева „Михаил Тал“ Червен бряг с 3,5т.; момчета до 14г. – Валентин Митев “ Плевен XXI “ с 5т.; момичета до 14г. – Кристина Йорданова „Казанлък“ Казанлък с 3; момчета до 10г. – Никола Николов „Етър“ ВТ с 3т. и момичета до 10г. – Любомира Ленкова „Плевен 21“ с 2т.

Купата на името на плевенската треньорка Зоя Петкова е спечелил най-добре представилият се състезател до 12 години – Валентин Митев, СКШ „Плевен XXI” с 5т.

На турнира СКШ „Плевен XXI “ е обявил и своя най-добър състезател за 2015г. – 18-годишният ученик от МГ „Гео Милев“ Дарио Дерешки. Тази година Дарио спечели бронзов медал на Държавното индивидуално първенство по класически шах в гр.Пловдив и стана носител на Национална купа „Ивис“ в София.

На турнира са били раздадени общо 23 награди и 3 купи. 

Турнирът ще важи за изчисляване на българско ело. Намерението е през следващата година турнирът да има международно участие и да важи за Фиде ело.

Снимки: СКШ „Плевен XXI“

shah12

#тагове:

НАЙ-НОВИ: