Публикуваха списъците със заличени лица в Плевен за местния вот и референдума

15.10.2015 15:37

izbori

В рубриката „Последни новини” на сайта на Община Плевен www.pleven.bg, са публикувани списъците на лицата, които са заличени от избирателните списъци за местните избори и за националния референдум. Публикуването на заличените лица на интернет страниците на общините е изискване на Изборния кодекс.

Съгласно чл. 39, ал. 1 от Изборния кодекс не по-късно от 10 дни преди изборния ден, на интернет страницата на съответната община кметът на общината публикува списъка на заличените лица. Списъкът се обявява и на видно и достъпно място в съответната община.

Всяко лице може да прави справка в списъка. В случай, че едно лице е вписано в списъка на заличените лица, но има право да гласува, може да поиска да се запознае с основанието за заличаване от избирателния списък и да поиска да бъде изключено от списъка на заличените лица. За целта лицето трябва да подаде писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник. Заявлението съдържа доказателства и документи, удостоверяващи правото на лицето да гласува.

Отказът за изключване от списъка на заличените лица се съобщава на заявителя незабавно и може да се обжалва пред съответния административен съд в 24-часов срок от съобщаването.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: