100 са одобрените предложения по програмата „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година”

24.09.2015 13:08

mutafchiev

116 предложения, предимно от граждани, са постъпили към комисията, създадена по програмата „Гражданска инициатива“ – „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година“. Това обобщи днес на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен инициаторът на програмата и общински съветник проф.Константин Мутафчиев. Той направи анализ на постъпилите предложения и отправи препоръки как може да се разшири обхватът на програмата.

Ще припомним, че „Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година” започна да работи от 27 юни 2012 г. с решение на Общинския съвет. Създадена бе и 9-членна комисия, която да следи за изпълнението на програмата.

Целта й бе и е да се създаде устойчив модел на партньорство между Община Плевен и физически и юридически лица при извършване на дейности по благоустрояване на откритите пространства, припомни проф.Мутафчиев. Той добави, че по този начин се насърчава гражданската инициатива в процесите на изграждане и особено на опазване на общинското имущество.

Всяко едно предложение обаче трябва да отговаря на определени критерии. Обектът трябва да е общинска собственост, дейностите да са допустими по програмата, предложителите трябва да осигурят 25% финансово участие и общата сума за ремонтите да от 500 до 5000 лв.

Допустимите дейности по програмата са такива, за които не се изисква инвестиционен проект и разрешение за строеж, припомни проф.Мутафчиев.

За 2 години и 3 мес. по тази програма от подадените 116 предложения са одобрени 100. Те са били депозирани най-вече от жители на Плевен, обединени в етажна собственост, има и две-три от фирми. Става въпрос най-вече за ремонт на тротоари, обособяване на градинки между блоковете, цветни петна, монтаж на пейки и т.н.

Изпълнени до момента са 40 предложения, 28 са в процес на изпълнение, а останалите 32 ще бъдат насочени за изпълнение през следващата година. Според проф.Мутафчиев обаче определените 130 000 лв. на  година са недостатъчни и е нужно за 2016 г. тази сума да е 250 000 лв. 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: