Откриха паметника на хан Аспарух в Алеята на българските ханове в Левски

17.09.2015 14:46

17.09.levski1

ПП ”Нова зора” със съдействието на Община Левски откри тържествено днес паметника на хан Аспарух в Алеята на българските хановете в центъра на Левски. На родолюбивото събитие в деня на мъдростта, вярата, надеждата и любовта сред официалните гости бяха Минчо Минчев – председател на ПП ”Нова зора” и главен редактор на в. ”Нова зора”, проф. Евгени Гиндев – член на БАН, Евгения Иванова – председател на ПП „Нова зора”- област Плевен, потомъкът на Адалберт Антонов –Малчика Тони Тихомиров Ламбов, зам.-кметът на Община Левски Здравко Дафинов.

17.09.levski2
С възрожденски песни и стихове на ВГ „Нежни мечти” към клуба на инвалида започна днес събитието в Левски. Милена Митова припомни историческите факти за българите, записали завинаги имената си в пантеона на безсмъртието. Днес е особен ден, не само заради християнския празник на символите на човешкото пребъдване, но и за това, че днес открихме и паметна плоча на 14-те участници в Руско -турската освободителна война в село Изгрев, мемориална плоча на Адалберт Антонов – Малчика в село Малчика и сега паметник на основателя на българската държава хан Аспарух, каза Минчо Минчев.

17.09.levski3
Горди сме, че в Алеята на българските ханове откриваме точно след три години до паметника на хан Кубрат – основателят на стара Велика България и паметника на неговия трети син Аспарух – основателят на българската държава, каза в словото си зам.-кметът на Община Левски Здравко Дафинов и благодари от името на жителите на града.
„Нека тези, които идват след нас, да обичат България и да я пазят! Казах… Хан Аспарух“ – е посланието, изписано на монумента, който е дело на д-р Асен Атанасов и Грета Ганова. Паметниците на основателите на българската държава бележат мястото, където е поставена пръст от гробовете им, открити в Украйна. Венци поднесоха Община Левски, ПП ”Нова зора”, НЧ „Георги Парцалев 1901” и граждани.

17.09.levski5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: