Гулянци е сред първите общини в страната с проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

17.09.2015 18:21

gulianci kmet

На церемония в Министерски съвет днес кметът на Община Гулянци Лъчезар Яков подписа договор за изпълнение на проекта на общината „Алтернатива за независим и спокоен живот“, по процедура „Независим живот” на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020г. Това информираха от пресцентъра на Община Гулянци.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов и министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Първи договори по „Независим живот“ сключиха 81 общини и райони на общини, които са подали своите проектни предложения първи до 10.06.2015г. Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 39 507 462 лв. От тях 33 581 134 лв. или 85% са по линията на Европейския социален фонд и 5 926 119 лв. или 15% са чрез национално съфинансиране.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави присъстващите на церемонията и подчерта значението на конкуренцията между кметовете на общини. „Има конкуренция кой по-бързо ще даде своя проект, така че хората трябва да знаят, че този, който е по-бърз кмет, по-бързо парите ще отидат в общината.”

След церемонията кметът на общината Лъчезар Яков коментира, че за него поканата за тази церемония и това, че община Гулянци е сред първите в страната, подписали договор за новия програмен период е поредното доказателство, че ръководството и администрацията имат капацитет и ресурс за кандидатстване и работа по европейски проекти.

„Във всеки момент имаме готовност при отварянето на конкретна програма да реагираме, още повече, когато става въпрос за социални програми, които са в помощ за хората.” – заяви той.

Проектът на Община Гулянци „Алтернатива за независим и спокоен живот” е на стойност 499 728 лева и е насочен към хора с увреждания и техните семейства, хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване живеещи на територията на община Гулянци, които са в повишен риск от социална изключеност.

Общата цел на проекта е да допринесе за разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи, като се насърчи принципа на равните възможности и се разширява обемът, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността.

По проекта ще бъде създадено Звено за почасово предоставяне на услуги за социално включване на целевата група, работещо с квалифициран персонал и високи стандарти. Ще бъде доставено оборудване, специализирано транспортно средство за хора с увреждания и ще бъде извършен ремонт на помещенията, които ще се ползват за нуждите на Звеното.

Текст и снимка: пресцентър Община Гулянци

#тагове:

НАЙ-НОВИ: