Любопитната изложба „Кодове от Безвремието“ представя Краси Тодоров в Артцентър Плевен днес

16.09.2015 10:11

Със съдействието на Община Плевен и Артцентър Плевен днес, 16 септември, от 18 ч. в зала „Христо Бояджиев“ ще се открие изложбата „Кодове от Безвремието – информационно поле“ на Краси Тодоров, който преди две години създаде уникална за света експозиция „Zn Art – Музей от хартия“ в РИМ – Враца.

10.09.artcenter
Централно място в настоящата изложба заема композицията „Пътят на Траян – Рим на Балканите“, реализирана в уникална копринена ръчна технология (Евро Сю). Паното, в което е запечатана авторска виртуална възстановка на базиликата от Гиген, е част от творческия проект „Залезът на цивилизациите?“, стартиран от Краси Тодоров през 1997 г. Останалите творби – кодове, множествен фокус на различни философски идеи, ситуирани в конкретна цивилизационна среда, сами по себе си са иновации в използването на съвременната компютърна периферия за целите на изкуството. Овладял полета на мисълта в n-мерните измерения, авторът с лекота пресъздава своите усещания за форма, колорит и пространтво, за да предаде своето послание, че изкуството е вселена, в която всеки разполага с пълната свобода да използва всички налични техники и похвати за реализиране на своите идеи. Пренос чрез 2D, 3D и nD на усещания, вибрации и чувства от личния ни съкровен свят, на кодове от информационното поле, в реалност, която споделяме всички. Защото новите технологични възможности не променят принципите и логиката на създаване на изкуството, а обогатяват неговия изказ и послание.
Освен композициите, които завладяват чисто мисловно и философски, Краси Тодоров е включил в изложбата и творби, създадени по негова авторска технология за трансформация на обемни форми. Тези многослойни Zn art пластики са не само произведения на изкуството, но и възможност на всеки един да се докосне до съкровищата, достигнали до нас от нашите предци. Така например, посетителите ще могат да видят Zn Art многослойна реконструкция на Лъва на Андрей Николов, създадена от петнайсет ученика, избрани от Департамента на образованието на гр. Москва да участват в майсторския клас на Краси Тодоров „Парадигма на съвременното пространство и пространствено мислене“, който се проведе в София в края на миналата година. Самият Краси Тодоров е отдаден на идеята всяко училище по света да има собствена галерия с авторски творби на учениците, създадени от самите тях и съчетали в себе си класическо и съвременно познание. Целта му е не да има само автор(и), но и развито духовно общество.
Според самия автор на изложбата „Изкуството е сгъстена енергия, запечатана и кодирана в различна материалност. Днес, когато светът се разширява многократно като пространствено измерение въз основа на натрупаното познание и сблъсък с информационното поле, се опитвам чрез материализация на моя свят, да Ви направя съпричастни и да Ви припомня, че живеем в изключително интересно време, когато синтеза на изкуство, технологии, наука и образование, отваря прозорец към нов свят и нова система за Познание.“
Изложбата ще бъде отворена за посещение в Градска Градина, Зала „Христо Бояджиев“ от 17 до 30 септември.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: