Още едно престижно отличие подреди във витрината си ФТК „Българско хоро“ – Плевен

09.09.2015 18:02

9.09.horo

Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен взе участие в Петия фолклорен фестива „Фолклорен извор“, провел се в село Царевец, община Свищов, научи „Плевен за Плевен“ от ръководителите на клуба Олга и Минко Мустакови. Плевенчани са се представили с две автентични хора, за изпълнението на които са били удостоени с награда за принос в развитието на фестивала. Тя е била връчена на клуба от д-р Силва Налбантян – Хачерян – началник отдел „Регионални дейности” в дирекция „Културна политика” на Министерството на културата. За нас това е истинска победа, тъй като във фестивала взеха участие на 6000 участници, споделиха ръководителите на ФТК „Българско хоро“ – Плевен.
Националният фолклорен фестивал „Фолклорен извор” има за цел да съхранява, популяризира и развива народното песенно и танцувално творчество на България. Фестивалът представя пъстротата на българското фолклорно изкуство. Насърчава приемствеността и привличането на младото поколение. Приобщава различни социални и възрастови групи от населението към активно общуване с фолклора.
Журито е съставено от професионалисти в различни области на българския фолклор. През годините съставът му расте и се обогатява от присъствието на нови членове – доказани имена във фолклорната област. Тази година то бе председателствано от Юлия Цанкова – фолклорист и член на БАНИ, а негови членове бяха Гуна Иванова – народна певица, проф. Елена Кутева – професор в НМА „П. Владигеров”, директор на ДФА „Филип Кутев”, д-р Силва Хачерян – държавен експерт в Министерство на културата, Димитър Манов – хореограф и Генчо Генчев – председател на организационния комитет на НФФ „Фолклорен извор”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: