Зад кулисите: Именита актриса от трупата на плевенския театър остава сирак на два пъти

27.08.2015 8:28

Силата на човешкия дух се е проявявала в различни ситуации и по различни начини в живота на хората. Пример в това отношение е и бележитата плевенска актриса Пенка Кулева.

27.08.kuleva1Портретна снимка на Пенка Кулева

Пенка Кулева е родена на 2 септември 1901 г. в с. Кюлевча, Шуменско. Произхожда от бедно семейство. Бащата е ратай (селски наемен работник), а майката умира малко след раждането на самата Пенка. Тя има и сестра, която е четири години по-голяма от нея. Детските години от живота и са изпълнени с много перипетии. След смъртта на майката бащата решава да даде шанс за по-добър живот на своите дъщери. Отвежда ги точно на Великден при една църква, като ги оставя до просяците, които чакали да получат милостиня от излизащите от черкуване граждани. Бащата на двете невръстни деца също чакал. Сестрата на Пенка Кулева бива осиновена още първия ден. Пенка Кулева не е имала този късмет – тя е осиновена от една много бедна двойка. Това са хората при които израства Пенка Кулева. Тогава тя е едногодишна. Разбира че е осиновена когато е на десет години. Живее в родния Шумен, като материалното състояние на семейството е трагично. Майката се принуждава да пере дрехите на чуждите хора. Едва дванадесетгодишна изгубва бащата – осиновител. Пет години по-късно умира и майката. Остава за втори път сирак.
Бива приютена от родителите на една нейна приятелка. Техни съседи я завеждат в един клуб. Годината е 1917-а. Тук тя активно се включва в театралната трупа към клуба и като цяло в живота на клуба. Паралелно с това работи във фабрика за бои. След като властите закриват клуба, театралната трупа продължава своята работа към градското читалище. На двадесетгодишна възраст се омъжва за работник словослагател (печатарски работник който набира текста ръчно). Раждат им се двама сина, но това не намалява устрема на Пенка Кулева да участва в театралната дейност на трупата. Постепенно Пенка Кулева са превръща от самодейна в щатна актриса в учредения общински театър.

27.08.kuleva2Пенка Кулева в ролята на Яна от “Чутна Яна” 

От София в Шумен пристига актьорът Николай Вулие, който поставя пиесата “Тоз който получава плесници”. В тази пиеса Пенка Кулева получава централната роля. По съвет на актьора Вулие заминава в София и се явява на изпит в театър “Роял” за актриса. Полага успешно изпита и бива назначена за актриса в същият театър. Това се случва през 1931 г. Впоследствие работи в театър “Одеон”. Следват театрални сезони в Русенския театър. Тук тя актьорства повече от десет години. След Русе постъпва в Добричкия драматичен театър. След това пристан за нея се оказва Сливенския театър. Два сезона остава Пенка Кулева в този театър.
След дълги митарства през 1948 г. актрисата се озовава в драматичния театър в Плевен. В спомените си Пенка Кулева пише как в периода, в който сградата на театъра е била в ремонт, трупата на театъра изнася своите представления в селищата в тогавашния Плевенски окръг. Тук хората жадуват за театър и попиват всяка част от спектакъла. След неговият край следват бурни аплодисменти, бисове, много любов и цветя. Незабравими мигове за артистичната душа. В Плевен приключва и творческият път на Пенка Кулева.
Емблематични ще останат ролите й на: Живка Попович в “Министершата” на Бранислав Нушич, Малама от “Вампир” на Антон Страшимиров, Ната в “Балкански аристократи” на Люба Бобич, Злата в “Криворазбрана цивилизация” на Добри Войников, баба Дона в “Службогонци” на Иван Вазов, Яна в “Чутна Яна” на Славчо Красински, Костанда в “Свекърва”, Юрталанката в “Снаха” и много, много други. Тя със своя неподправен талант се справя еднакво добре както с комедийни така и с драматични роли.

27.08.kuleva3Пенка Кулева като Жорден в “Благородника”

Пенка Кулева отдава на театъра четиридесет и пет години от своя живот. За своята дългогодишна творческа дейност е удостоена с орден “Кирил и Методий” – I-ва степен и званието “заслужила актриса”. Удостоена е също с много значки, медали и ордени от различни институции и по различни поводи.
Прекрасната актриса Пенка Кулева приключва земният си път на 86-годишна възраст на 24 ноември 1987 г.
Използван справочен апарат: Ф. 1039, инв. опис I, а.е. № № 1, 2 и 3, а.е. № 13 л. 3, а.е. № 14 л. 5 и 7
Изготвил: Илиян Цветанов, старши експерт в отдел “Държавен архив” – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: