Плевенска фондация ще е партньор в проект с фокус върху геопарковете по Долен Дунав

19.08.2015 17:23

19.08.vraca

Днес в Заседателната зала на Община Враца бе подписано предварително споразумение за партньорство за подготовката на проект с работно наименование „Геопарковете по Долен Дунав – възможност за опазване и устойчиво развитие на геоморфоложко и геоложко наследство” между кмета на Община Враца Николай Иванов, кметът на Община Роман Красимир Петков, кмета на Община Поноареле /Румъния/ Джорджица Патрашку и директора на Фондация „Лице за изкуство и култура“ – Плевен Габриела Антонова. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. На срещата присъства и председателят на румънското сдружение „Алексис Проджект” д-р Адриан Георге.
Проектът ще кандидатства за финансиране по програма „Интеррег Румъния – България 2014-2020 г.”, Приоритетна ос 2 ”Зелен регион”, Специфична цел 2.1.”Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и културното наследство. Максималният бюджет е в размер на 6 млн. евро, разпределени между партньорите, както следва: 1 900 000 евро за Община Враца като водещ партньор, 800 000 евро за Община Роман, 3 000 000 евро за Община Поноареле и 300 000 евро за Фондация „Лице за изкуство и култура”.
В рамките на проекта ще бъде разработен трансграничен туристически маршрут, който да популяризира развитието на устойчив туризъм, базиран на геоморфоложкото и геоложко наследство на общините партньори. Основните инвестиции в Община Враца ще включват изграждане на туристическа инфраструктура и пешеходен туристически маршрут до природната забележителност „Божи мост” в Чиренско – Лиляшкия карстов район, изграждане на карстов ландшафтен парк „Понора” и подобряване на достъпността до обектите.
Община Роман ще кандидатства за изграждане на комплексен информационно-туристически център и карстов ландшафтен парк „Камено поле-Кунино” и реставрация, консервация, експониране и социализация на културната ценност „Пустата църква” в с. Камено поле, която ще е началото на пешеходния туристически маршрут.
Община Поноареле ще инвестира отпуснатите средства в изграждането на туристически информационен център и реализирането на пешеходен маршрут в района на тяхна природна забележителност, също наречена „Божия мост” и разположено в близост лапиесово поле.
Фондация „Лице за изкуство и култура” е един от двигателите, заедно с Българската асоциация за селски и екологичен туризъм, създали концепцията и реализирали изграждането на първия в България геопарк „Искър – Панега” в община Луковит. Основната роля на фондацията е свързана с развитието на концепцията за съвместния трансграничен туристически продукт и популяризирането му от двете страни на река Дунав.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: