В Левски наградиха призьорите в Първия национален литературен конкурс „Любов, дълг, отечество”

27.07.2015 16:44

27.07.levski1

В Левски бяха връчени наградите в Първия национален литературен конкурс „Любов, дълг, отечество”. Той бе организиран от Община Левски под патронажа на кмета Любка Александрова и е част от програмата за тържествата, посветени на 70-годишнината от обявяването на селището за град. На 27 юли 1933 година в Левски е роден и Дончо Цончев, известен извън пределите на страната майстор на късия разказ, чийто слова за любовта, дълга и отечеството дават името на конкурса. Той пише „Любов, дълг, отечество – знаменити и вечни съчетания от думи, които изпълват дните ни с радост, умовете ни със смисъл и дейностите ни с гордост“.
Според Статута на конкурса, целта е да се стимулира творческият потенциал на млади автори, майстори на кратките литературни форми (есе и разказ), чиито творчество търси отговори в нашето съвремие на вечните въпроси за любовта, дълга и отечеството.
Тричленното жури в състав Христина Комаревска, член на СБЖ – Плевен и поет, Иван Гранитски, директор на издателство „Захарий Стоянов”, София и Васил Аврамов, изявен културен деец и автор от Левски беше затруднено при класирането на участниците в двете възрастови групи според регламента – до 18-годишна възраст и над 18-годишна възраст. Председателят на журито Иван Гранитски изрази задоволство от представените есета и разкази. Чест прави на Дора Давидова и Леонетка Данаилова, ръководители на клуб „Приятели на книгата и изкуствата” при СОУ „Крум Попов” в Левски за отличната подготовка на участниците.

27.07.levski2
А ето го и пълното класиране:
Първа възрастова група (до 18 години):
1. „Чест” – Яна Жекова Иванова – Варна
2. „ Любов” – Далия Бисерова – Левски
3. „Любов, дълг, отечество” – Симона Светозарова Любенова – Плевен
Поощрителни награди:
Николета Евгениева Петрова – Левски
Симона Емилова Богданова – Левски
Ивомира Маринова – Аспарухово
Захари Захаринов – Козар Белене
Йоанна Личева – Левски
Втора възрастова група (над 18 години):
1. ”Пътят от Тангра до Христос” – Цветана Качерилска – Троян
2. „Наум Арапа” – Диана Мицканова – Левски
3. „Докато ги помним ще живеят вечно” Галина Костова – Стара Загора
Поощрителни награди:
Пепа Витанова – „Като очистително” – София
Николина Барбутева – Пещера
Магдалена Манчева – Пловдив
Георги Янков – „Светлинката” – Левски
Йорданка Начева – Шумен
На официална церемония отличените автори получиха грамоти и парични награди. Поощрителните награди бяха осигурени от издателство „Захарий Стоянов” което дари 50 книги на НЧ „Георги Парцалев 1901”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: