Показаха в Плевен как ще изглеждат бюлетините за местните избори

16.07.2015 13:25

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Как ще изглеждат бюлетините, с които ще гласуваме на местните избори тази есен, бяха показани днес по време на разяснителна среща, проведена от представители на Централната избирателна комисия /ЦИК/ в Плевен. Тя се състоя в зала „Плевен“ на Областна администрация и в нея участваха Камелия Нейкова, Румен Цачев и Росица Матева.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Отново избирателите в кметствата ще трябва да гласуват с три бюлетини – за избор на кмет на кметството, на Общината и за общински съветници. Правото на преференция ще може да се ползва само при вота за общински съветници, обясниха от ЦИК. Отново вотът ще бъде отбелязван със син химикал със знаците X или V.  

Имената на кандидатите за съветници няма да са поместени в самата бюлетина, там ще бъдат изписани само партиите и коалициите. Имената на кандидидатите ще бъдат изнесени в списъци пред избирателните секции и в самата тъмна стаичка.

От ЦИК разясниха възможностите за гласуване на хората с увреждания, кой има право на глас и всички актуални към  момента теми, които засягат местните избори.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Любопитното е, че и на тези избори, както и при парламентарните миналата година, ще има и машинно гласуване. Общо в страната ще бъдат оборудвани 500 секции. Намерението на ЦИК е тези секции да бъдат определени на местата, където вече е проведено експерименталното машинно гласуване, за да бъдат улеснени и избирателите, и СИК-овете.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: