Възстановката в Белене повиши градуса на напрежение в Парламента

12.06.2015 13:48

12.06.belene

Мощен скандал разтърси парламента заради възстановката на събитията на остров Персин край Белене. Депутатите от БСП – Лява България от дни се възмущават публично заради това, че деца са участвали в пиесата „Мост между поколенията” и с пистолети в ръце са пресъздавали част от българската история, свързана с лагерите на тоталитарния режим. Те дори прочетоха декларация от парламентарната трибуна, протестирайки срещу делението на децата на палачи и жертви, съобщава „Блиц“.
„Пиесата „Мост между поколенията“ няма нищо общо с историческата памет”, заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров. И допълни, че историческа памет не се прави от въоръжени деца, които се делят на палачи и жертви. „Пиесата е играна със съгласието на родителите. Постъпило е искане от църквата „Рождение на Блажена Дева Мария“. Няма законно основание да се забрани. Защото всичко е със съгласието на родителите. Макар че аз съм съгласен с вас“, отговори вицепремиерът Ивайло Калфин.
Спорът ядоса председателя на парламента Цецка Цачева и тя си призна, че е присъствала на представлението. „Да, бях на остров Персин за националното поклонение на жертвите в концлагера. Децата със съгласието на своите родители направиха възстановката, но не с оръжие, а с бутафорни пластмасови автомати. Харесва ли ви, или не – това е нашата история. Не правете манипулации от една детска постановка“, каза Цачева от трибуната.
Според нея „БСП не желае да си спомня срамната история”, а скандалът бил инспириран от кмета на Белене, който бил член на столетницата.
Снимка: архив „Плевен за Плевен“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: