До мостри на платове от 30-те години се докоснаха плевенчани в Нощта в Архива (галерия)

17.05.2015 13:13

17.05.arhiv1

В тон с мотото на Нощта в Регионалния исторически музей – „Жената и модата през XX век”, бе участието на Държавен архив – Плевен в Европейската нощ на музеите и галериите, провела се снощи в нашия град. Пред широката общественост бяха показани албуми с различни мостри цветове, ленени, памучни тъкани и прежди от 30-те и 40-те години на миналия век, дело на Текстилна фабрика „Кайлъшка долина“ – Плевен. Гостите останаха впечатлени от изключителното качество на платовете и перфектно запазените им цветове, събрани в албумите, които по нищо не отстъпват на тези, които се правят и в наши дни. Интерес предизвикаха и фотоалбумите, отразяващи производствения процес в заводите „Мизия“ и „Саня“, а също и тези с рекламни фотоси на манекени, облечени във вече готовите тоалети.

17.05.arhiv2
Гостите на Архива имаха възможността да разгледат и фотоалбум, предаден от снахата на капитан Кръстю Радев – командир на дружина на Южния фронт през Първата световна война. В него са събрани уникални снимки, представящи ежедневието на войниците – в окопите, в лазарета, в атака. По думите на началника на ДА – Плевен Маринела Йорданова, това вероятно е единственият албум със 180 фотоса на тази тематика. Друг интересен фотоалбум, който архивистите показаха, е посветен на историята на село Петърница. Той е предоставен от педагога и краевед Светла Данова, като представя сгради, улици, развитие на земеделието и занаятчийството в Петърница, както и културния и политически живот в селото от Балканската война до 2000 г.

17.05.arhiv3
Друга изложба, включена в програмата на Нощта в Архива, бе с 35 плаката от изложби в художествена галерия „Илия Бешков“ – от 90-те години на 20-и век до 2014-а. „От миналата година ХГ „Илия Бешков“ влезе в списъците ни на фондообразувател. Гордеем се с това и се надявам и в бъдеще да работим успешно заедно“, сподели Маринела Йорданова.

17.05.arhiv4

 

17.05.arhiv5

 

17.05.arhiv6

 

17.05.arhiv7

 

17.05.arhiv8

 

17.05.arhiv9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: