Уникат от световен мащаб показа РИМ – Плевен за Нощта в музея (галерия)

17.05.2015 11:10

17.05.rim1

Стотици плевенчани се стекоха снощи в Регионалния исторически музей, който за десета поредна година се включи в инициативата „Нощ в музея“. На вниманието на гостите в залите на РИМ – Плевен бяха експонирани четири интересни изложби. В тази под мотото „Спасени реликви” са показани културни ценности, постъпили в РИМ – Плевен, благодарение на съвместната работа на музея с МВР – Плевен и Прокуратурата. Сред спасените артефакти е и уникат от световен мащаб – римска касета за парфюм от III век. Както сподели ръководителят на Отдел „Археология“ Петър Бънов, в археологическата наука е известен само още един такъв предмет, но при него липсва скобата за закрепване. Касетата е съдържала благоухания – парченца канела, ванилия, митра, тамян. Движението на малката странична скоба е размествала частиците и променяла ароматите. По думите на специалиста от РИМ – Плевен, предметът вероятно е бил използван в култовата обредност.

17.05.rim2
Във втората изложба „Ад Путеа 2014” са представени фотоси от процеса на проучванията на археологическия обект край село Рибен, както и част от реставрираните находки, открити през миналата година. В изложбата „Изрисувано с игла” с автор Дора Петрова пък са показани гоблени с образите на Богородица и Христос, с пейзажи, цветя и зодии. Четвъртата изложба е под мотото „Видни плевенски възрожденци” и се реализира по повод 175-годишнината на съратника на Левски Данаил Попов и 170 години от рождението на Костаки Хаджипакев – писар в четата на Филип Тотю.

17.05.rim3
Акцентът в Нощта в музея – ревю-спектакълът „Жената и модата през XX век”, започна в 21 ч. в парка на РИМ. В него гостите на музея видяха 90 дамски тоалета, представени от манекените от школата на Георги Ангелов. Ревюто представи развитието на модата през миналия век, като показа автентични тоалети от фондовете на РИМ – Плевен, РИМ – Ловеч и Исторически музей – Горна Оряховица. Сред тях са и рокли, принадлежали на бележитата оперна прима Катя Попова.

17.05.rim4
Участие в Нощта в музея взеха РИМ – Ловеч, Исторически музей – Горна Оряховица, Дизайнерски център „Ариес Уникат“ – София, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, Клуб по спортни танци „Дъга – тийм“ с треньор Жени Василева, цигуларят Чавдар Вълков и манекени от школата на Георги Ангелов.

17.05.rim5

 

17.05.rim6

 

17.05.rim7

 

17.05.rim8

 

17.05.rim9

 

17.05.rim10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: