Големите проблеми на малките риби представя WWF в Плевен днес

15.05.2015 9:24

15.05.turne

Образователно събитие на WWF, посветено на реките и техните обитатели, ще се състои в Плевен днес – 15 май от 11 до 19 ч. на площад “Свобода” (алеята между ул. Дойран и мола). Гражданите ще имат възможност да видят на живо някои от редките видове риби в дунавски притоци, да научат повече за Дунав, както и да се включат в образователни игри с награди.
Плевен е един от седемте български града, участващи в тура на WWF, който ще премине под мотото „Да освободим реките от прегради, да спрем унищожаването им, за да има живот за техните обитатели“. Фокус са река Дунав и нейните притоци. Турът минава през София, Лом, Плевен, Русе, Велико Търново, Трявна и Габрово и се осъществява в рамките на проект LIFE+ Свободни риби.
Много от обитателите на реките в България са изправени пред сериозни заплахи. Въпреки намаляването на промишленото замърсяване през последните две десетилетия, популациите на редица видове не могат да се възстановят. Основна причина са съществуващите прегради по реките, които пречат на рибите да доплуват до подходящите за обитаването и размножаването им места. Видовете, към които са насочени усилията по проект „Свободни риби“, са главоч, черна мряна, балканска кротушка, малка кротушка, балкански щипок, европейска горчивка и бисерна мида. Всички те са обект на опазване от европейската екологична мрежа Натура 2000 и са с намаляваща численост.
Свободната миграция на рибите е от съществено значение за здравословните запаси от риба по света. Миграционните бариери са най-голям проблем за видовете, които плуват на дълги разстояния, за да хвърлят хайвера си. На практика обаче те са пречка за всички диви видове. В сегашната ситуация мигриращите риби са под заплаха и в световен мащаб рибните запаси спадат. В България бентовете, ВЕЦ и шлюзовете, изградени за улавяне на водите, електрическа енергия и дренажи, са най-големите заплахи за мигриращите риби.
За да постигне целта си, WWF събира и систематизира актуална научна информация от територията на проекта. Данните за статуса на целевите видове и техните местообитания обхващат популации на седем вида риби и безгръбначни в 30 речни басейна с обща площ от над 45 000 кв. м в 14 Натура 2000 зони.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: