Кампанията „Аз съм Мона Лиза“ ще се проведе днес в Плевен

01.05.2015 8:06

1.05.monalisa

Федерация „Български пациентски форум“ започна втора кампания за скрининг на фамилна хиперхолестеролемия. Тя стартира от Велико Търново, където бяха прегледани 674 човека, от които 14 са насочени към кардиолог. Името на кампанията тази година е „Аз съм Мона Лиза“. Защо Мона Лиза? Защото по информация от световни проучвания известната дама е първият диагностициран пациент с това заболяване.
Днес – 1 май, доброволците на Федерацията ще очакват всеки желаещ на пл. „Възраждане“ до големия фонтан в Плевен. Всеки желаещ ще може да попълни изследването. При установена необходимост ще бъде насочен към кардиолог в Плевен, подкрепящ активността.
Нашето послание е към хората е, в чието семейство има прекаран инсулт или инфаркт в ранна възраст, да дойде и да направи своето кратко изследване, за да бъде спокоен за бъдещето на децата си. Това е заболяване, което се предава по фамилна линия. В Световен мащаб честотата на заболеваемостта е 1:300 човека, а в България – по данни от скрининга през 2014 г. – се оказваме по-засегнати, споделят организаторите на кампанията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: