22 април – Световен ден на Земята

22.04.2015 7:22

Под мотото „Време е да дадем пример“, днес международната природозащитна общност ще отбележи за 45-ти път Световния ден на Земята. 2015-та е годината, в която очакванията са да се намерят решения за значими проблеми – постигане на икономически растеж чрез прилагане на устойчиви решения, съгласие по въпросите за климатичните промени и необходимостта от обща договореност за предотвратяването им, отказ от употребата на конвенционални енергоизточници за сметка на производството на енергия от възобновяеми източници.

den

Първото честване на Деня на Земята е организирано през 1970 г. от Гейлорд Нелсън, сенатор на щата Уисконсин (САЩ), след опустошителното действие на масивен нефтен разлив в Санта Барбара, Калифорния през 1969 година. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. През 1990 г., с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда, Денят на Земята е обявен за международен. Понастоящем, всяка година на 22 април, над 1 милиард души в 190 страни по света вземат участие в дейности, посветени на Деня на Земята, акцентирайки върху нуждата да опазим природното наследство на нашата планета.

България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята. На 22 април 1992 г. тогавашният президент на Република България – Желю Желев, подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. От 1993 г. България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

По материали от интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: