Изложба по проекта „Картина от мнозина“ открива днес Сашо Камбуров

13.04.2015 7:49

13.04.kamburov

Изложба по проекта на Артцентър „Орхидея“ – „Картина от мнозина“, ще представи днес председателят на Представителството на СБХ – Плевен Сашо Камбуров. Официалното откриване е от 18 ч. в Артцентър „Орхидея“ в Карлово. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на творбите на плевенския художник до 27 април.
В последните години творческите търсения на Сашо Камбуров са насочени към митофолклорния свят на българина. В митофолклорния цикъл се третират извечните мъжко и женско начало, борбата между земните сили и човешкия дух. Често срещани персонажи от българския фолклор са самодивите и кукерите. В композициите се разкрива културна многопластовост – от езическо-митологичното през ритуално-фолклорното до библейско-християнската символика.
Цветовете в картините са вдъхновени от многобагрието на българската природа, от земята на Орфей. Живописното изграждане се характеризира с богато нюансирани и хармонирани тонове, контрастни цветове, топлота и бликаща експресивност. Умишлено търсената деформация води до наивистична изказност, подчинена на първичното и ирационалното.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: