Изложбата „Изкуство от центъра“ гостува в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

03.04.2015 12:35

3.04.gabrovo

На 7 април, вторник, от 17 ч. в ХГ „Илия Бешков“ – Плевен ще бъде открита изложба-живопис, с която габровската художествена галерия „Христо Цокев“ гостува в Плевен. Това съобщи главният уредник Антония Караиванова. Изложбата е под надслов „Изкуство от центъра“ и е резултат от кураторския проект на директора на галерията в Габрово – Евгени Недев, който ще представи експозицията.
През 2013 г. ХГ „Христо Цокев“ започва реализация на проект „Изкуство от центъра“, представляващ организирането на пътуваща изложба на художници от Габровска област. Участници в проекта са 30 автори от различни възрастови групи, използващи различни техники в живописта. Подборът на художниците е извършен след направени консултации с преподаватели от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и членове на СБХ – Габрово. Галерията е предоставила на всеки художник по две грундирани платна с размер 50/60 см, като на всеки участник е дадена възможност да избира сам стил и техника, най-близка до натюрела му. Размерът на платната не е избран случайно. През 2012 г. се навършиха 50 години от създаването на ХГ „Христо Цокев“, а 60 са картините участващи в изложбата. „Предизвикателството пред което се изправихме, бе да вкараме 30 различни автори в един формат“, споделя Евгени Недев.
Първото представяне на проект „Изкуство от центъра“ е в Търгу Жиу, Румъния на 6 септември миналата година със следващи румънски спирки в Крайова и Куртя де Аржеш. В България изложбата вече бе показана в Добрич и Ловеч, а след гостуването си пред плевенската публика, тя ще се отправи към Кюстендил.
Удоволствие и любопитство за нас, домакините, ще бъде представянето на проекта на ХГ „Христо Цокев“, чийто краен резултат се явява и актуален статус на търсенията и постиженията на българските изящници от групата на габровските художници, отбелязва Антония Караиванова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: